Οικονομία » Έρχονται απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ
ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Έρχονται απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Έρχονται απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Απίστευτα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών που μπαίνουν στο taxis για να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Κι αυτό γιατί υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν αν δε θέλουν να… χαθούν στο χάος του προσωπικού τους λογαριασμού.

Την ίδια στιγμή, σενάρια αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μείωση του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν. Σύμφωνα με το σχέδιο μπορεί να υπάρξουν μέχρι και απαλλαγές από το φόρο, υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα θα μπορεί να υπάρχει:

  • Την καταβολή του μισού φόρου για οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
  • Ακόμη και πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Στα… καλά νέα θα περιλαμβάνεται και η αύξηση σε 7 από 5 των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να επιμηκύνει τον χρόνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από πέντε σε επτά, προκειμένου να δώσει μια «ανάσα» στους φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εντάξει στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά του φόρου που θα βεβαιωθούν θα είναι υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Τα προβλήματα

Οσοι ιδιοκτήτες θέλουν να μπουν στο taxis για να δουν το φόρο που θα πληρώσουν πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο ποσό που τους ζητείται να πληρώσουν κι αν αυτό αντιστοιχεί στα πραγματικά στοιχεία του Ε9. Τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί «φουσκώνουν» το λογαριασμό με αποτέλεσμα να πρέπει να σπεύσουν να κάνουν διορθώσουν προκειμένου να μην πληρώσουν μεγάλο φόρο.

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν όσοι θέλουν να δουν το εκκαθαριστικό (έχουν ξεκινήσει να αναρτώνται από την Παρασκευή) είναι οι εξής:
Βήμα 1: Θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Βήμα 2: Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Βήμα 3: Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.

Βήμα 4: Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Βήμα 5: Πριν την πληρωμή, ωστόσο, πρέπει να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία του Ε9. Πρέπει να πάτε στην ενότητα «Υποβολή Δηλώσεων Ακινήτων Ε9» και στη συνέχεια να πατήσετε “Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης έτους 2014” για να εμφανιστεί το πλήρες εκκαθαριστικό, για να ελέγξετε αν όλα τα στοιχεία αναγράφονται σωστά ή αν υπάρχουν λάθη.

Τα προβλήματα ξεκινούν, ωστόσο, από το γεγονός ότι δεν είναι ένα το εκκαθαριστικό αλλά πολλά. Ένα για κάθε μέλος της οικογένειας που διαθέτει κάποιο ακίνητο. Ενώ πριν το «χαράτσι» ερχόταν ένα για κάθε ακίνητο, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι περισσότερα.

Προσοχή: Φόρο πληρώνουν πλέον και τα κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς.
Σύμφωνα με παραδείγματα που επικαλείται το Mega, διαμέρισμα 90 τ.μ., 17 ετών, 2ου ορόφου στην Αγ. Βαρβάρα, που πέρσι επιβαρύνθηκε με Έκτακτο Τέλος 252 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ.

Διαμέρισμα 120 τ.μ., 25ετών, 3ου ορόφου στη Θεσσαλονίκη, που επιβαρύνθηκε με ΕΕΤΑ 63 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 588 ευρώ.

Για ξενοίκιαστο διαμέρισμα 90 τ.μ., 20 ετών, 2ου ορόφου στη Γλυφάδα, ο ιδιοκτήτης του πέρσι απαλλάχθηκε από το ΕΕΤΑ και πλήρωσε μόνο ΦΑΠ 428 ευρώ ενώ φέτος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.228 ευρώ.

Για οικόπεδο 500 τ.μ. στο Καβούρι, ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ.

Για οικόπεδο 3 στρεμμάτων και αγροτεμάχιο 20 στρεμμάτων στην Άρτα, ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 138 ευρώ.

Για αγροτεμάχιο 100 στρεμμάτων στη Λάρισα, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει για πρώτη φορά φόρο 242 ευρώ.

 

Πού επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ

Χωρίς αφορολόγητο όριο και σε όλα σχεδόν τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι φορολογούμενοι «τσεκάροντας» το εκκαθαριστικό για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

1. Πάρκινγκ στην πιλοτή. Όταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και για αυτό το δικαίωμα. Ετσι θα πληρώσει φόρο για το πάρκινγκ στην πιλοτή αλλά και για το στεγασμένο πάρκινγκ (συνήθως είναι πάρκινγκ στο υπόγειο), είτε έχει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.

2. Βοηθητικοί χώροι – πισίνες: Φορολογούνται με έκπτωση οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

3. Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

4. Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% (με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας). Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Σημειώνεται ότι για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Σύμφωνα με τον νόμο, ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι: 1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων, 2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων, 3) εκπαιδευτηρίων, 4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και 5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.

5. Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.

6. Επιβολή ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται και στα ενοχικά δικαιώματα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Ο φόρος επιβάλλεται μόνο σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα.

7. Υπολογισμός φόρου: Ο ΕΝΦΙΑ διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό». Κύριος φόρος θα υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%.

8. Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

9. Αγροτεμάχια: Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ανεξάρτητα αν καλλιεργούνται ή όχι. Ο βασικός φόρος ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης όπως ο Συντελεστής Θέσης, ο Συντελεστής Χρήσης, ο Συντελεστής Άρδευσης, ο Συντελεστής Απαλλοτρίωσης και ο Συντελεστής Κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός της εδαφικής έκτασης εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια του ιδιοκτήτη κι έχει επιφάνεια κύριων χώρων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων, ο Συντελεστής Κατοικίας δεν εφαρμόζεται. Αν η εδαφική έκταση έχει επιφάνεια άνω των 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ο Συντελεστής Κατοικίας εφαρμόζεται μέχρι και τα 10.000 τ.μ..

10. Όταν στο οικόπεδο υπάρχει κατοικία τότε επιβάλλεται φόρος για την κατοικία και επιπλέον φόρος για το αδόμητο τμήμα του οικόπεδου. Στην περίπτωση που το κτίσμα έχει ηλικία 100 ετών ή μεγαλύτερη, θεωρείται ότι ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου έχει εξαντληθεί.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε επίσης: