Κόσμος » Ρέει ξανά το αίμα στη Γάζα

Ρέει ξανά το αίμα στη Γάζα

Ρέει ξανά το αίμα στη Γάζα

Ούτε λίγες ώρες δεν διήρκεσε η νέα εκεχειρία που συμφωνήθηκε νωρίτερα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Λίγο μετά την φιλόδοξη ανακοίνωση για 3μερη κατάπαυση του πυρός, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν νέες απώλειες από ισραηλινά πυρά, ενώ το Ισραήλ ενημέρωσε ότι ξεκινά εκ νέου τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά τανκς έπληξαν τη νότια πόλη της Ράφα και ορισμένες πηγές ανεβάζουν τους νεκρούς Παλαιστίνιους σε 40.

Κοντά στη Ναμπλούς, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Τάμερ Σμουρ, 22 ετών, σκοτώθηκε όταν δέχθηκε έναν πυροβολισμό στην περιοχή αυτή που συγκλονίζεται εδώ και ημέρες από καθημερινές ταραχές, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τη Χαμάς για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας με ρίψη ρουκετών και όλμων εναντίον του Ισραήλ. Για «βάρβαρη» παραβίαση της εκεχειρίας έκανε λόγω, μέσω εκπροσώπου του, ο Λευκός Οίκος.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη νύχτα για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας 72 ωρών, η οποία θα συνοδευόταν από την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για εκεχειρία διαρκείας.

Ωστόσο, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός, οι σειρήνες ήχησαν ξανά στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών κοντά στη Ράφα, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά της Χαμάς.

Μετά τη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Γάζα πριν από 24 ημέρες- στις πιο αιματηρές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί από το 1967- περίπου 1.460 Παλαιστίνιοι-κυρίως άμαχοι-έχουν πέσει νεκροί, ενώ έχουν χάσει την ζωή τους και 63 Ισραηλινοί, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες.

Αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης
Κατά τη διάρκεια των νέων εχθροπραξιών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζαςσκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί στρατιώτες ενώ κατά την επιχείρηση απήχθη ένας αξιωματικός του στρατού από παλαιστίνιους μαχητές, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο στρατός αποκάλυψε επίσης την ταυτότητα του στρατιώτη ο οποίος χωρίς αμφιβολία αιχμαλωτίστηκε. Ανέφερε ότι πρόκειται για τον Χαντάρ Γκόλντιν, έναν ανθυπολοχαγό 23 ετών που κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Την απαγωγή του στρατιώτη επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ.

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο
Στο Κάιρο μεταβαίνει το Σάββατο παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή της Χαμάς, προκειμένου να συνομιλήσει με αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη Ραμάλα.

Ο Αμπάς «όρισε την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας.

Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Φάταχ, του κινήματος του Αμπάς, της Χαμάς, που κυβερνά στη Γάζα, και του συμμάχου της, της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης: