ΟΛΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ντεζαβού

Ντεζαβού

«Τελικά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ ότι υπολόγιζα;» Στην άλλη άκρη του ακουστικού, φίλος πολιτικός ρεπόρτερ μεγάλου παραδοσιακού μέσου της πρωτεύουσας. Στην οθόνη του υπολογιστή η φωτογραφία του Φίλιππου Σαχινίδη μετά τη συνάντησή του με τελωνειακούς και λοιπές σκληρά εργαζόμενες ομάδες, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για το τηλέφωνο στην Αθήνα και στα γραφεία που ακροούνται τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. «Ναι, πες μου τώρα ότι περίμενες τη φωτογραφία του Σαχινίδη με τους μελισσοκόμους για να δεις τον καπνό», μου είπε ο μπαρουτοκαπνισμένος φίλος μου. «Δεν βλέπεις ότι το πράγμα δεν βγαίνει;».

Τα όσα καταγράφονται από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μετά, με δεδομένη την ανάγκη εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν κινητοποιήσει τους πάντες για το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης. Από τη μια η αδυναμία, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος και από την άλλη τα ηχηρά μηνύματα οικονομικής στενότητας που εκπέμπει η αγορά και μάλιστα λίγο πριν αρχίσουν να πέφτουν βροχή τα ραβασάκια της εφορίας, έχουν οδηγήσει πολλούς να προεξοφλούν πως οι πρώτες Φθινοπωρινές ψιχάλες θα σημάνουν και μια «πανέμορφη» προεκλογική περίοδο.

Μια ματιά στους συνήθεις υπόπτους άλλωστε είναι ικανή να δείξει πως μάλλον «κάτι τρέχει». Ο Μάξιμος ξιφουλκεί σχεδόν καθημερινά με τον άφαντο Χατζηδάκη προσπαθώντας να υπενθυμίσει τους λόγους που τον οδήγησαν εκτός υπουργείου. Ο Κέλλας δεν έχει αφήσει εικόνα για εικόνα σε εκκλησία και μοναστήρι που να μην την φιλήσει. Ο Σαχινίδης εκεί που ήταν εξαφανισμένος από τη Λάρισα, τώρα «άνοιξε και σας περιμένει». Διώτη και Γελαλής μπορεί να μην «δίνουν» ειδήσεις, αλλά ειδήσεις δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τους λοιπούς τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το ΚΚΕ λειτουργεί συντεταγμένα και ποτέ έτσι κι αλλιώς δεν πάει διακοπές χωρίς εφεδρείες. Ο Ψύρρας δεν έχει να αγχώνεται για τα προσωπικά αφού θα πρέπει πρώτα να μην διαλυθεί το μαγαζί και μετά να κοιτάξει για το σταυρό. Και τέλος ο Αλεξόπουλος, ο οποίος δεν θα χρειαστεί να κάνει τίποτα, εκτός από προσευχές να παραταθεί ο χρόνος της κυβέρνησης για να μπορεί αυτός να εισπράττει την βουλευτική του αποζημίωση αΐδρωτα.

Όλοι γενικά, αν και καλοκαίρι, βρίσκονται μάλλον σ’ ένα ψάξιμο παρά σε καλοκαιρινή ραστώνη. Το ενδιαφέρον όμως στην όλη ιστορία, όπως αυτή αρχίζει να διαμορφώνεται, είναι η ματιά σε κάποια πρόσωπα τα οποία είναι ικανά να ανακατέψουν λίγο τη Φθινοπωρινή σούπα, αν ο… διαιτητής του Μαξίμου σφυρίξει ξαφνικό θάνατο.

Στο ΠΑΣΟΚ όλα δείχνουν μάλλον αδιάφορα, αφού υπάρχει μια μόνο έδρα και δύσκολα κάποιος χωρίς μηχανισμό θα καταφέρει να εκπορθήσει τον Σαχινίδη. Άρα με τη λογική αυτή, ούτε ο Έξαρχος, ούτε ο Τσιλιμίγκας, ούτε η Βαγενά μπορούν να θεωρηθούν εκπλήξεις. Έκπληξη όμως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κανά δυο εκλεγμένοι του Καλογιάννη συν ένας νεαρός με περγαμηνές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα γιατί, αν και οι διαδικασίες που ακολουθούνται διαφέρουν από τις λοιπές κυβερνητικά παραδοσιακές δυνάμεις, αυτή τη φορά κάτι μου λέει πως οι εκπλήξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ως τώρα. Μια ματιά στις κατανομές του Καλογιάννη θα πείσει, όποιον μπορεί να «δει».

Στη ΝΔ το πρόσωπο που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στα τόπια είναι η Ρένα. Αδιαμφισβήτητα νικήτρια στα δεξιά, με ενισχυμένο προφίλ, ισχυρό πλέον μηχανισμό και ένα πικρό παράπονο για μια νίκη που θα μπορούσε να είχε έρθει αν… Φυσικά θα «παίξει» και το όνομα του Τζανακούλη, αλλά αυτό μάλλον για άλλους λόγους που δεν είναι του παρόντος. Ο Παπαμιμίκος είναι όνειρο θερινής νυκτός για τη Λάρισα, αφού ακόμα κι αν αποφασίσει να δηλώσει «παρών» θα παίξει Θεσσαλονίκη.

Στο Ποτάμι ο Κουρέτας προβάρει κουστούμι βουλευτικό, δεν ξέρω όμως (ή μάλλον ξέρω αλλά καλύτερα να μην το περιγράψω ακόμα) τι θα συμβεί αν περάσει κάτι παρόμοιο απ’ το μυαλό και του Ντίνου Διαμάντου, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει ζεστά τα δημοτικά του στελέχη, πολλά εκ των οποίων κολυμπάνε στα ποταμίσια νερά.

Φυσικά λείπει ένα ή δυο ακόμα πρόσωπα για να συμπληρωθεί το πάζλ του Φθινοπώρου, αλλά αυτό έχει άμεση συνάρτηση με τα υπόγεια ρεύματα που θα διαπεράσουν τόσο την κεντροαριστερά αλλά πολύ περισσότερο την κεντροδεξιά.

Συνοψίζω. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ξεσκονίσουμε τα εκλογικά μας βιβλιάρια σε λίγους μήνες; Αρκετές, είναι η απάντηση. Υπάρχει πιθανότητα να ζήσουμε ξανά το σκηνικό των προηγούμενων δημοτικών εκλογών ως βουλευτικό ντεζαβού; Μεγάλη, είναι η απάντηση, αλλά αυτό κρατείστε το γιατί τα «ωραία» δεν ήρθε η ώρα να σερβιριστούν, απλά τώρα μαγειρεύονται…

 Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Larissanet στη στήλη Υπογείως

Email: lpapastergiou@larissanet.gr

Twitter: LPapastergiou

Διαβάστε επίσης: