Λάρισα » Θωμάς Ψύρρας: «Θέλησαν να μας εξοντώσουν…»
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET O BOΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Θωμάς Ψύρρας: «Θέλησαν να μας εξοντώσουν…»

«Ο Σύριζα θέλει να προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ γιατί επείγεται για εξεύρεση συμμάχων»
Θωμάς Ψύρρας: «Θέλησαν να μας εξοντώσουν…»

Συνέντευξη στον Άρη Ψύχα

Tα βήματα για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς περιγράφει με συνέντευξή του στη Larissanet ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψύρρας. Έχοντας αναλάβει μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου, ο Θωμάς Ψύρρας υποστηρίζει ότι για να καλλιεργηθεί η δυνατότητα σύγκλισης και ανάδυσης του χώρου απαιτείται να προκληθεί γενικευμένη και οργανωμένη συζήτηση «εκ των κάτω».

Σημειώνει ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να έχει ως στρατηγική της τη σύμπλευση με τη δεξιά, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος θα πρέπει να υπάρξει ως αυτόνομη πολιτική δύναμη, συμπληρώνοντας ότι η στρατηγική των συμμαχιών θα πρέπει να συζητηθεί σε κατοπινό χρόνο. Ο κ. Ψύρρας εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ γιατί επείγεται για εξέρευση συμμάχων, ενώ για το Ποτάμι τονίζει ότι είναι φαινόμενο της κρίσης και των media καθώς και ότι θα υπάρξουν εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ νεοφιλελεύθερων και κεντροαριστερών.

Παράλληλα ο κ. Ψύρρας, εξηγεί γιατί η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης από δύναμη ευθύνης και σταθερότητας, έγινε για τα ΜΜΕ σάκος του μποξ, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει τα λάθη που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα – σοκ.

Ποια είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ μετεκλογικά και πώς αυτή συνδέεται με τη ρευστότητα που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε σοκ για τη ΔΗΜΑΡ και έθεσε την ανάγκη να επανασχεδιάσουμε την τακτική και να αναθεωρήσουμε πολλές θέσεις μας. Την πρότασή μας για τον προοδευτικό τρίτο πόλο δεν καταφέραμε να την επικοινωνήσουμε. Ωστόσο η ρευστότητα του ευρύτερου χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς επαναφέρει επιτακτικά το αίτημα για σύγκλιση των δυνάμεων του χώρου και ήδη έχουμε αναλάβει κεντρικά αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ο διάλογος και να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα.

Δεν είναι μυστικό ότι συνομιλείτε με βουλευτές και πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων. Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας;

Είμαι πεπεισμένος ότι οι επαφές και οι συνεννοήσεις δεν πρέπει να γίνουν μόνο σε κεντρικό επίπεδο. Ούτε η υπόθεση της κεντροαριστεράς να αφεθεί μόνο στα χέρια κάποιων επώνυμων. Αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί και δεν απέδωσαν. Για να καλλιεργηθεί η δυνατότητα σύγκλισης και ανάδυσης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού χρειάζονται και οι επαφές ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς, αλλά κυρίως να προκληθεί μια γενικευμένη και οργανωμένη συζήτηση και «εκ των κάτω». Και αυτό δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αρκεί να παραμερίσουμε κάποια εμπόδια.

Μήπως τα εμπόδια είναι ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης;

Τα εμπόδια δεν είναι προσωποποιημένα. Είναι κυρίως πολιτικά. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κεντροαριστερά που να έχει ως στρατηγική της τη σύμπλευση με τη δεξιά. Και, αν οι συνθήκες «επέβαλαν» τη σύμπλευση σε μια ιστορική στιγμή, αυτό πρέπει να τελειώνει. Και μη βιαστείτε να ρωτήσετε αν πρέπει να συμπλεύσουμε με το Σύριζα. Να είμαι σαφής: η κεντροαριστερά θα υπάρξει ως αυτόνομη πολιτική δύναμη. Οι συμμαχίες είναι στοιχείο που αφορούν τον κατοπινό χρόνο, σε νέες εντελώς συνθήκες και σε τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Όταν συζητάμε για την κεντροαριστερά πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στην κεντροαριστερά και μόνο σ’ αυτή. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η συζήτηση θα πρέπει να έχει ως στόχο την συγκρότηση ενός προγράμματος διακυβέρνησης. Ας μιλήσουμε για θέσεις και ιδέες κι ας αφήσουμε τα προβλήματα που μπορεί να θέσει η επιλογή ηγεσίας και άλλα συναφή. Αν προτάξουμε τη σύνταξη ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης για το μέλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας, θα έχουμε κάνει ένα σπουδαίο βήμα.

Πάντως απ’ ό,τι φαίνεται, η διάθεση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ είναι να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;

Δεν ισχύει. Μάλλον ο Σύριζα θέλει να προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ, γιατί αυτός επείγεται για εξεύρεση συμμάχων.

Αλήθεια, ποια είναι άποψή σας για το Ποτάμι;

Είναι φαινόμενο της κρίσης και χρησιμοποίησης των media. Επειδή όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει η φυσιογνωμία του, κι επειδή μετά το συνέδριό του η εικόνα του έγινε ακόμα πιο ασαφής, περιμένω να δω πώς θα εξελιχθεί στους κόλπους του η διαμάχη νεοφιλελεύθερων και κεντροαριστερών. Γιατί η σύγκρουση θα προκύψει έντονη.

Πάντως προκαλεί εντύπωση πως ο Φώτης Κουβέλης, σήμερα δέχεται κριτική και επίθεση από τα ίδια ΜΜΕ που πριν από ενάμισι χρόνο όχι μόνο τον στήριζαν, αλλά τον παρουσίαζαν ως μια σοβαρή επιλογή ευθύνης και παράγοντα σταθερότητας. Πώς το σχολιάζετε;

Αυτό που υφίσταται η ΔΗΜΑΡ και ο Κουβέλης από τα ΜΜΕ είναι το τίμημα που πληρώνει μετά την απομάκρυνση από τη συγκυβέρνηση. Έως τότε ήμασταν παράγοντες ευθύνης και σταθερότητας. Και μόλις φύγαμε, η ΔΗΜΑΡ κι ο Κουβέλης έγιναν ο σάκος του μποξ. Γιατί; Διότι είπαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η συγκυβέρνηση την ελληνική οικονομία, την μετατρέπει σταδιακά σε μια λατινοαμερικάνικη οικονομία κι όχι σε μια ευρωπαϊκή. Με τέσσερις τράπεζες και με ολιγοπώλια ελάχιστων οικογενειών που ελέγχουν το σύνολο της οικονομίας. Όσοι είχαν συμφέροντα κατάλαβαν ότι αυτό ήταν κίνδυνος. Γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν βγήκε να πει «έξω από το ευρώ» ή «έξω από την Ευρώπη». Δεν ήταν εκτός συστήματος. Ούσα θεσμική και υπεύθυνη, ο λόγος της αποκτούσε βαρύτητα αντιπολιτευτική. Κι αυτό έπρεπε να εξοντωθεί. Γι’ αυτό και όλα τα συγκροτήματα μικρά και μεγάλα λειτούργησαν ενάντια. Δεν σας κάνει εντύπωση με πόση ευχέρεια κάποιοι διαφωνούντες εμφανίζονται στα κανάλια και στις εφημερίδες; Είδατε πολλές φορές εμένα να είμαι προσκεκλημένος σε κανάλια και σε τηλεπαράθυρα; Γιατί; Μήπως δεν ξέρω να μιλάω…; Και φοβάμαι ότι οι αποκλεισμοί και οι επιθέσεις θα ενταθούν όσο πλησιάζουμε στην προεδρική εκλογή.

Καταλήγοντας, μπορείτε να περιγράψετε επιγραμματικά, ποια ήταν τα λάθη της ΔΗΜΑΡ, που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το πρώτο λάθος μας ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση κι όχι να μπούμε στην περιπέτεια της συγκυβέρνησης. Εν μέρει διαφωνώ, γιατί η συμμετοχή στην κυβέρνηση έδωσε μια πλούσια εμπειρία περί των συνεργατικών κυβερνήσεων. Αύριο όποιο κόμμα μπει σε τέτοιες κυβερνήσεις, θα διαθέτει ένα προηγούμενο και θα μπορεί εξαρχής να αντιμετωπίσει κακοτοπιές που εμείς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε όταν πρωτομπήκαμε στην συγκυβέρνηση. Κάποιοι λένε επίσης ότι ήταν λάθος που βγήκαμε από την κυβέρνηση. Όμως – κι αυτό επίτρεψέ μου να το ξέρω καλά – από ένα σημείο και μετά η συγκυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε επιβολή της δεξιάς του Μπαλτάκου. Δεν είχαμε εμείς θέση σ’ αυτό. Απλώς αντί να προετοιμάσουμε την αποχώρησή μας επικοινωνιακά, δώσαμε την εντύπωση ότι φεύγουμε με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και λάθος αφορμή. Παθός μαθός, που λένε! Αλλά αυτό πληρώνεται εκλογικά.

Όμως έχουμε μπροστά μας παρά τις αντιξοότητες δρόμο να διανύσουμε. Γιατί η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαιότητα για την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: