Θεσσαλία » Ακτιβιστές από το «Ποτάμι» στα Μετέωρα

Ακτιβιστές από το «Ποτάμι» στα Μετέωρα

Ακτιβιστές από το «Ποτάμι» στα Μετέωρα

Πρωτοβουλία της υποψήφιας Ευρωβουλευτίνας του κόμματος, Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα, ώστε να αναδειχθούν οι Ιεροί Βράχοι σε… όλο τους το μεγαλείο.

Αφορμή για την παρέμβαση της Ζαχαρούλας Γιαβρούτα-Λούδα, αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η τέλεση της διεθνούς συνάντησης αναρρίχησης στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα. Η ίδια, η οποία ζει και εργάζεται στη Διάβα Καλαμπάκας τα τελευταία 7 χρόνια, ανέλαβε πρωτοβουλία, κινητοποίησε τον μηχανισμό του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και τον ίδιο τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη και εντός των ημερών… αναλαμβάνει δράση. Τις επόμενες μέρες θα είναι μαζί μου στην πόλη ο Στέφανος Ψημένος υποψήφιος ευρωβουλευτής του Ποταμιού επίσης. Ο κ. Ψημένος είναιχαρτογράφος, συγγραφέας των ταξιδιωτικών οδηγών της σειράς Ανεξερεύνητη Ελλάδα, ιδρυτής και διευθυντής της εταιρίας ROAD (1994-2007) και της εταιρίας TERRAIN που ειδικεύεται σε πεζοπορικούς χάρτες υψηλής ακρίβειας (2008 μέχρι σήμερα).Για να γράψει τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του και να δημιουργήσει τους χάρτες του, τα τελευταία 20 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 1.000.000 χιλιόμετρα, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πρωταγωνιστεί σε ακτιβιστική ομάδα αποξήλωσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. «Το Ποτάμι» τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσει με την ορμή του να συμπαρασύρει όλους όσους έχουν καλή διάθεση, όραμα και διάθεση σε μια δράση με στόχο να βρεθεί μια οριστική λύση .Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Περιθώρια συμμετοχής άρνησης δεν έχει κανείς.

Η ίδια η Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα δηλώνει στο trikalavoice.gr  ότι «αυτό που βλέπω σίγουρα είναι ένα μεγάλο αριθμό τουριστών να επισκέπτεται καθημερινά την πόλη. Συνομιλώντας με επαγγελματίες της περιοχής ακούω το ίδιο παράπονο από όλους. Δε μένουν. Παρατηρώ τις ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και στις προτάσεις που θα κάνανε δελεαστική την παραμονή των τουριστών στην πόλη μας. Που κατά την προσωπική μου άποψη είναι και το ζητούμενο. Μελετώντας ένα «καλό παράδειγμα» την περίπτωση της Καλύμνου βλέπω ότι προτάσεις υπάρχουν. Και η περιοχή μας τις προσφέρει απλόχερα χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος στην παρούσα φάση.  Άρα τι μένει; Να ξεπεράσουμε τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να καθίσουμε όλοι μαζί με γνώμονα το κοινό συμφέρον,σεβασμό στην ιερότητα των Μετεώρων και να βρούμε τη λύση.

Τα Μετέωρα, πάνω από όλα, είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης.

Και ως τέτοιο αποτελεί περιουσία όλων των Ελλήνων. Πολύ περισσότερο, ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον κατάλογο της Unesco, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να το προστατεύσει από αποκλεισμούς, αλλοιώσεις και να διαφυλάξει ακέραιη τη μοναδική ομορφιά του. Να εξασφαλίσει με αυστηρά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα τη διττή του ταυτότητα, και ως μνημείου της φύσης (άρα διαθέσιμου σε κάθε φυσιολάτρη και ανοιχτού σε ήπιες δραστηριότητες φυσιολατρικού τουρισμού) και ως ιερού χώρου.

Το 1975 που ξεκίνησε η αναρρίχηση στα Μετέωρα, η μοναστική κοινότητα και το Κ.Α.Σ. έδωσαν άδεια για τη διεξαγωγή αυτού του σπορ σε όλους τους βράχους  των Μετεώρων εκτός από τους έξι βράχους πάνω στους οποίους υπάρχουν εν ενεργεία μοναστήρια.

Το θέμα «αναρρίχηση και Μετέωρα» έπεσε στην αντίληψή μου για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ξεκινώντας με το περιβόητο έγγραφο της 19ης ΕΒΑ και φτάνοντας στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με το διεθνές αναρριχητικό φεστιβάλPetzl Rocktrip Festival . Οι αθλητές αναρριχητές που θα παίρνανε μέρος και οι εκατοντάδες θεατές που θα ερχόντουσαν για να το παρακολουθήσουν, θα κινούνταν στα βράχια μακριά από τα μοναστήρια, και πριν τη δύση του ηλίου θα αποσύρονταν στα καταλύματα και τα εστιατόρια της περιοχής. Πολλοί από αυτούς, στον ελεύθερο χρόνο τους ανάμεσα στις δραστηριότητες, θα πηγαίνανε ως προσκυνητές στα μοναστήρια.

Από τότε καθόλου νερό δεν κύλησε στο αυλάκι. Και φτάσαμε στην ομόφωνη αρνητική απόφαση του ΚΑΣ.

Είναι ένα θέμα που ως Ποτάμι δουλέψαμε πολύ, ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία και θα ασχοληθούμε δυναμικά».

Πηγή: trikalavoice.gr

Διαβάστε επίσης: