Ελλάδα » Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων

Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων

Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων

Με τη συμμετοχή κι ενός αρχιφύλακα εγκληματική οργάνωση διακινούσε παράνομα αρχαιότητες. Ανάμεσα στο πλήθος των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν στην κατοχή της οργάνωσης ήταν και ένα εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο αντίγραφο του γλύπτη Πραξιτέλη.

Το σπάνιο εύρημα ανήκει στην ελληνορωμαϊκή περιόδου προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εννέα άτομα, ηλικίας από 32 έως 70 ετών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος καθώς επίσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.

Επιπλέον, αναζητούνται, ως συνεργοί των παραπάνω εμπλεκομένων έξι ακόμα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι καταζητούμενοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μεθοδολογία

Κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» του εγκληματικού δικτύου διαδραμάτιζε 52χρονη συλληφθείσα, η οποία είναι αρχαιοπώλης και διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας.

Η γυναίκα συνεργάζονταν, στο πλαίσιο των παρανόμων δραστηριοτήτων της, με 50χρονο συλληφθέντα και 49χρονο επίσης συλληφθέντα Αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Επιπλέον, μετά από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών εξακριβώσεων, διασταυρώσεων στοιχείων και δημιουργίας «profile» ατόμων, προέκυψε – διαπιστώθηκε διασύνδεση της 52χρονης σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, πέραν των παραπάνω συνεργών της και με δύο ακόμα ημεδαπούς ιδιώτες, οι οποίοι αναζητούνται.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός «κλώνος» του εγκληματικού δικτύου και διασύνδεση του 50χρονου συλληφθέντα με τρεις εκ των συλληφθέντων και δύο εκ των αναζητουμένων, για λογαριασμό των οποίων ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων, που είχαν στην κατοχή τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης τους σε υποψήφιους αγοραστές.

Άμεσος συνεργάτης του 50χρονου, στις παράνομες δραστηριότητές του, προέκυψε ότι είναι 49χρονος συλληφθέντας. Οι παραπάνω, από κοινού με άλλους τρεις συνεργούς τους, εκ των οποίων ο ένας διέθετε ειδικό μηχάνημα για ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων, μεθόδευαν ανασκαφή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία.

Επιχείρηση

Το πρωί της Τρίτης οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αθήνα, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου, την Καλλιθέα, το Χαλάνδρι, τις Αχαρνές, το Ελληνικό, τον Πειραιά, το Μαρκόπουλο, τη Βάρη και το Λαγονήσι, καθώς επίσης στην Καρδίτσα και την Κοζάνη.

Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν η πλήρης αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, η αποτροπή παράνομης διακίνησης αρχαίων αντικειμένων, καθώς και η ανεύρεση και παράδοση στους αρμοδίους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, πολιτιστικών αγαθών της χώρας.

Ευρήματα

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης προέκυψαν τα ακόλουθα:

Στην οικία του 70χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων:

Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων το προαναφερόμενο εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα της ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.), του γλύπτη της αρχαιότητος Πραξιτέλη, με προέλευση από την Αρκαδία, σωζομένου ύψους 0.65 μ. (δεν σώζονται τα κάτω άκρα από το ύψος των γονάτων).

Το άγαλμα αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, που φέρει διαγωνίως δορά λυγκός, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου. Το εν λόγω αρχαίο μνημείο το οποίο και κατασχέθηκε αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας του «χιασμού» (contrapposto) των κλασικών χρόνων και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διενεργείται λεπτομερής καταμέτρηση των αναιρεθέντων αρχαίων στην κατοχή του 70χρονου τα οποία θα μεταφερθούν προς φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην οικία του 50χρονου από την Κοζάνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

 • χρυσό πεντόλιρο και οκτώ χρυσές λίρες,
 • πιστόλι διαμετρήματος 7.65 με γεμιστήρα,
 • 26 φυσίγγια των 9 mm,
 • 25 φυσίγγια των 7.65,
 • 21 φυσίγγια των 0.32,
 • πτυσσόμενο αναδιπλούμενο μαχαίρι μήκους λάμας 9 εκ.,
 • συσκευή κινητού τηλεφώνου και κάρτα sim.

Στο κατάστημα της 52χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

 • μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος και μαρμάρινο κεφάλι από αγαλματίδιο, πιθανόν κυκλαδικής τέχνης,
 • 26 ψηφιακοί δίσκοι και δύο (2) συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB),
 • 14 φωτογραφίες μεταλλικού αρχαίου αντικειμένου,
 • 16 έγχρωμες φωτοτυπίες που απεικονίζουν άγαλμα αντρικής μορφής, υδρία από αλάβαστρο, μαρμάρινο άγαλμα αντρικής μορφής, μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής, μια κεφαλή, αρχαία μινωική λάρνακα, το ανώτερο μέρος επιτύμβιας στήλης και αρχαία κοσμήματα
 • 16 έγγραφα με τίτλους «Μούσα», «Αναπαυόμενος Σάτυρος», «Αλαβάστρινη Υδρία με πώμα», «Απόλλων Μουσηγέτης» και «Μαρμάρινη κεφαλή»,
 • εκτυπώσεις από το διαδίκτυο που αφορούν στο Σάτυρο του Πραξιτέλη και στον Πραξιτέλη,
 • 5 ξενόγλωσσα κείμενα που απεικονίζουν κεφαλές και αγάλματα αντρικής και γυναικείας μορφής,
 • χειρόγραφες σημειώσεις και δηλώσεις ατόμου με τα στοιχεία του 70χρονου,
 • 4 αποκόμματα χαρτιού και δεκατρείς (13) σελίδες που περιγράφουν όσα απεικονίζονται στις έγχρωμες φωτογραφίες (κεφαλές και αγάλματα αντρικής και γυναικείας μορφής),
 • έγγραφο έντεκα σελίδων με τίτλο «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ» στην κατοχή του 70χρονου,
 • 7 έγχρωμες φωτοτυπίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα με τις αντίστοιχες τιμές,
 • 4 σελίδες εκτυπώσεων δημοσιευμάτων του διαδικτύου σχετικά με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου,
 • απόκομμα εφημερίδας σχετικό με αρχαίο βραχιόλι,
 • 15 φωτογραφίες που απεικονίζουν κεφαλή αγάλματος, κόσμημα και κεφαλή ανδρός,
 • 13 πακέτα εγγράφων σε ξένη γλώσσα αναφερόμενα σε αρχαία αντικείμενα
 • 11 ασπρόμαυρες φωτοτυπίες που απεικονίζουν άγαλμα γυναικείας μορφής, κεφαλή αγάλματος γυναικείας μορφής, στέμμα-στεφάνι και αρχαίο δικαίο,
 • 10 μπλοκ αποδείξεων, καθώς και (6) ντοσιέ-φάκελοι με αποδεικτικά αγοράς και πιστοποιητικό γνησιότητας του καταστήματος της 52χρονης

Στην οικία της 52χρονης στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

 • φωτοαντίγραφο αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος,
 • φωτοαντίγραφο δημοσιεύματος με θέμα την αρχαιοκαπηλία,
 • συσκευή κινητού τηλεφώνου και τρεις (3) κάρτες sim,
 • 13 ταινίες – αρνητικά φιλμ, που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα και νομίσματα,
 • απόκομμα ταινίας-αρνητικό φιλμ που απεικονίζει αρχαίο αντικείμενο,
 • 119 φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα, νομίσματα και κοσμήματα,
 • δίζωνη εικόνα με θέμα «Δέηση», όπου απεικονίζονται ο Άγιος Μελέτιος, ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Άγιος Δημήτριος, η οποία χρονολογείται από το έτος 1800,
 • εκκλησιαστική εικόνα του Αγίου Γεωργίου, κατασκευασμένη το 19ο αιώνα με μεταλλική επένδυση,
 • εικόνα του Αγίου Γεωργίου, χρονολογίας 1877,

Στην οικία της κόρης της 52χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε φωτογραφίες που απεικονίζουν κεφαλή αγάλματος και τέσσερα αποκόμματα χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις, που αναγράφουν και στις δυο όψεις αριθμούς, πιθανόν χρηματικά ποσά και κωδικούς.

Στην οικία του 49χρονου στην Κατερίνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευές ανίχνευσης μετάλλων με τα εξαρτήματά του, ενώ στην κατοχή του 32χρονου αλλοδαπού φορητή συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICK) και συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Συστηματική δράση

Από την προδικαστική έρευνα, σε συνδυασμό με τα κατασχεθέντα πολιτιστικά αγαθά (αρχαιότητες) και τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι ενεργούσαν όχι ευκαιριακά, αλλά με οργάνωση και προσχεδιασμό της εγκληματικής δράσης τους.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και επιμέρους εμπλοκή σε όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, που περιελάμβανε:

 • τη διαμεσολάβηση κατά την αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων,
 • την εκτίμηση της αξίας τους,
 • την συνεργασία με τον Αρχιφύλακα που υπηρετεί στην καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία και
 • την κατοχή και χρήση ειδικού μηχανήματος για την ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων.

Τέλος, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη επαγγελματική υποδομή, για την παράνομη δραστηριότητά τους, όπως φωτογραφικό υλικό αρχαίων αντικειμένων απαραίτητο κατά την διαπραγμάτευση παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων, λόγω του όγκου και της ευαισθησίας των αρχαίων αντικειμένων κ.λπ.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Λ. Μενδώνη: Καταφέραμε να σώσουμε τεκμήρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, που με τη συνεργασία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας καταφέραμε να σώσουμε πολιτιστικά αγαθά, τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, από πώληση και από παράνομη δραστηριότητα» ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Στην έρευνα όπως ανέφερε η ίδια συμμετείχαν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες «υπερβάλλοντας εαυτούς, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα»

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr