Κόσμος » Διαλύεται το ΚΚ Ουκρανίας

Διαλύεται το ΚΚ Ουκρανίας

Διαλύεται το ΚΚ Ουκρανίας

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο οι αρχές κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε επικυρώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα νόμο ο οποίος επιτρέπει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητεί τη διάλυση μιας πολιτικής ομάδας, ο αριθμός των μελών της οποίας είναι μικρότερος από αυτόν της πιο μικρής πολιτικής ομάδας που σχηματίζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (PCU) είχε αρχικά 33 βουλευτές, όμως έχουν απομείνει 23 σε σύνολο 450 βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του PCU, Πέτρο Σιμονένκο, κατήγγειλε την «παράνομη» απόφαση.

«Θα πολεμήσουμε», υπογράμμισε μιλώντας στο ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ουκρανική δικαιοσύνη ξεκίνησε την Τρίτη να εξετάζει το ζήτημα της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU), οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: