Λάρισα » «Υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση φέρνει το Υπ. Περιβάλλοντος»

«Υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση φέρνει το Υπ. Περιβάλλοντος»

«Υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση φέρνει το Υπ. Περιβάλλοντος»

«Κρεσέντο αυθαιρεσίας και μόνο, απέναντι στα δημόσια αγαθά, και όχι περιβαλλοντική αναβάθμιση, όπως υποδεικνύει ο τίτλος του, αποτυπώνεται στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ “Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας”». Αυτό τόνισε στην εισαγωγική της, επί της αρχής, ομιλία επί του ν/σ η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αντιδιαστέλλοντας την αντίληψη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή των κυβερνώντων, «για το τί θεωρούμε δημόσιο συμφέρον και για το τί θεωρούμε κοινά αγαθά και για το πώς θεωρούμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω: «Αναφερόμενη στα θέματα αυθαίρετης δόμησης που περιλαμβάνονται στο ν/σ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αυτός που την επέτρεψε έχει ονοματεπώνυμο», προσθέτοντας ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει η εκτός σχεδίου δόμηση» και συμπλήρωσε: «Λέτε ότι θα αποκαταστήσετε το δίκαιο του πολίτη. Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει, όταν πολύ καλά γνωρίζουμε το τί έχετε φέρει ως κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια, ενάντια στην ιδιοκτησία: χαράτσωμα της ατομικής ιδιοκτησίας, άρση του παγώματος των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία».

Η βουλευτίνα στάθηκε και στο ζήτημα της ενίσχυσης της Περιφέρειας, της λεγόμενης, αποκέντρωσης που δήθεν επιχειρεί το ν/σ, διατεινόμενη ότι «με τις ρυθμίσεις αυτές, όχι μόνο δε διασφαλίζεται η υποστήριξη των εγκαταλειμμένων μικρών ή φθινόντων οικισμών, αλλά υπονομεύεται και η βιωσιμότητα των ήδη υπαρχόντων από ανταγωνιστικούς οικισμούς . Η συγκεκριμένη ρύθμιση στην ουσία της εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη δημιουργία νέων ιδιωτικών οικισμών, χωρίς να διασφαλίζεται ότι δε θα είναι εποχικής χρήσης ή κατοίκηση, σε πολύτιμη, αδόμητη, δημόσια γη».

Στο κλείσιμο της παρέμβασής της, αναφέρθηκε επίσης στα θέματα δασικής νομοθεσίας και κατεδαφίσεων, επισημαίνοντας ότι όλα τα ν/σ που ψηφίστηκαν εσχάτως, αίρουν όλους τους προστατευτικούς περιορισμούς, εις βάρος του περιβάλλοντος και διερωτήθηκε εάν υπήρχε ποτέ στ’ αλήθεια πρόθεση για κατεδάφιση «και μάλιστα για τεράστια έργα τα οποία έχουν γίνει καθώς και κτίσματα πάνω σε αιγιαλούς και παραλίες;».

«Να μην κοροϊδευόμαστε» κατέληξε. «Εμείς δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε σε μια τέτοια καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος και φυσικά και της δημόσιας περιουσίας και εδώ οι βουλευτές που θα ψηφίσουν, θα πάρουν και την ευθύνη να αποστερήσουν από τις επόμενες γενιές κάθε φυσικό πόρο και κάθε ποιότητα ζωής. Δε γίνεται μέσα σε δάσος να χτίζεται το οτιδήποτε»».