Θεσσαλία » «Τροχαίο έγκλημα στην ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου»
ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΗΡΩΣ ΔΙΩΤΗ

«Τροχαίο έγκλημα στην ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου»

«Τροχαίο έγκλημα στην ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου»

Ως τροχαίο έγκλημα χαρακτηρίζει το δυστύχημα που σημειώθηκε στην ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου με τους τρεις νεκρούς, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» Ηρώ Διώτη.

Με δηλωσή της η κ. Διώτη σημειώνει ότι οι ληστρικές συμβάσεις με τους «εθνικούς εργολάβους» κοστίζει και σε ανθρώπινες ζωές, ενώ επαναφέρει την πρόταση για τη  για δημιουργία ανοικτής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή και το τροχαίο έγκλημα που συντελέστηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στην ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου, μεταξύ Ριζόμυλου και Στεφανοβίκειου, με θύματα 3 νέα παιδιά, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» Ηρώ Διώτη, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στις 2 οικογένειες, τόνισε τα ακόλουθα:

Το σημερινό δυστύχημα, ή πιο σωστά τροχαίο έγκλημα, ένα ακόμη σε σειρά δεκάδων που έχουν συμβεί στο μήκος του ίδιου οδικού άξονα μετά την τοποθέτηση σταθμού διοδίων στο ύψος του Μοσχοχωρίου επί της ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, καταδεικνύει με τον πιο σκληρό και επιτακτικό τρόπο αυτό που κραυγάζουν οι τοπικές κοινωνίες των περιοχών οι οποίες βρίσκονται εκατέρωθεν της ΠΕΟ Λάρισας Βόλου, καθώς και τα κινήματα πολιτών ενάντια στα διόδια.

Ότι ακριβώς οι απαράδεκτες, στα όρια του ληστρικού, συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και πρόσφατα επικαιροποιηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των «εθνικών μας εργολάβων» των αυτοκινητοδρόμων, δεν κοστίζουν απλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους συμπολίτες μας, αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Καταδεικνύεται εκ νέου ο παραλογισμός, μέσα σε μνημονιακές εποχές, να αμφισβητείται ή ακόμη και να καταργείται το δικαίωμα των πολιτών στις ελεύθερες και ασφαλείς μετακινήσεις, από το όλο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος των διοδίων. Η ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου, γνωστή καρμανιόλα από τα παλιά, από τη μέρα τοποθέτησης των διοδίων στο Μοσχοχώρι, των πλέον ακριβών σε ολόκληρο το μήκος της ΠΑΘΕ, έχει επιβαρυνθεί στο δεκαπλάσιο από τη διαρκή διέλευση βαρέων οχημάτων αλλά και ΙΧ, που αδυνατούν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο κόστος των διοδίων.

Οι όποιες προσπάθειες να καταστεί η ΠΕΟ πιο ασφαλής, προσκρούουν στο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει την ευθύνη συντήρησής της, μαζί με την απόλυτη απουσία διάθεσής του να συγκρουστεί με τους αναδόχους του αυτοκινητοδρόμου στο θέμα του ύψους των διοδίων.

Σήμερα, η κοινή δράση της Περιφέρειας, των Δήμων στα όρια της Παλιάς Εθνικής, των τοπικών κοινωνιών και των κινημάτων πολιτών ενάντια στα διόδια, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, για την κατάργηση των διοδίων και την πίεση, προς το Υπουργείο, για τη λήψη μέτρων συντήρησης και ασφάλειας της ΠΕΟ.

Για τους ίδιους λόγους, αναδεικνύεται και η επικαιρότητα της πρότασης που έχει καταθέσει ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», για δημιουργία ανοικτής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με συμμετοχή συλλόγων που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια και για τα θύματα των τροχαίων, οργανώσεων ΑμεΑ, εκπροσώπων όλων των Δήμων, του ΤΕΕ, του Πανεπιστημίου, των Ιατρικών Φορέων, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και στην Πυροσβεστική, των συλλόγων καθηγητών και δασκάλων και της Τροχαίας που σε μηνιαία βάση σε ανοικτή συνεδρίαση θα καταγράφει, ελέγχει, συντονίζει και παρακολουθεί την επίλυση των προβλημάτων».