Κόσμος » Γάζα: Εγκλήματα πολέμου «βλέπει» ο ΟΗΕ

Γάζα: Εγκλήματα πολέμου «βλέπει» ο ΟΗΕ

Γάζα: Εγκλήματα πολέμου «βλέπει» ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ταυτόχρονα τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.

Επικαλούμενη πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών σπιτιών και αμάχων που σκοτώθηκαν, μεταξύ τους πολλά παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας, η Πιλάι δήλωσε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να έχει παραβιαστεί, κατά τρόπο που ενδεχομένως συνιστά εγκλήματα πολέμου» και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για καθένα από τα περιστατικά αυτά.

Υπογράμμισε επίσης ότι για «μια ακόμη φορά, οι αρχές της διάκρισης και της πρόληψης δεν γίνονται σεβαστές κατά τις επιθέσεις που πραγματοποιούν αδιακρίτως η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις» εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ.

Ένα σχέδιο απόφασης έχει υποβληθεί.

Το κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση καταδικάζει «κατάφωρα τις γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα».

Το κείμενο ζητεί επίσης η Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακας των Συνθηκών της Γενεύης, να συγκαλέσει επειγόντως σύνοδο των κρατών της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να ληφθούν μέτρα προκειμένου η Συνθήκη, ένα βασικό κείμενο του ανθρωπιστικού δικαίου, να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί 644 Παλαιστίνιοι – άμαχοι στην πλειοψηφία τους – και 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες.

 

Περίπου 3.700 Παλαιστίνιοι είναι τραυματίες ενώ 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Αλληλοκατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους κατά την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα ήταν εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

 

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, στοχεύει επί 16 ημέρες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Διεξάγεται μια χερσαία επιχείρηση (. . .) και αυτή θα επιφέρει εγκλήματα κατά αμάχων Παλαιστινίων, θα προκαλέσει σκόπιμες δολοφονίες αμάχων. Το Ισραήλ διαπράττει απεχθή εγκλήματα. Καταστρέφει ολοσχερώς περιοχές, ολόκληρες γειτονιές. Κατέστρεψε 2.500 σπίτια. Υποδομές καταστράφηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν εναντίον ιατρικών κέντρων στη Γάζα. Αυτό που διαπράττει το Ισραήλ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», «παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του και καταχειροκροτήθηκε από πολλούς πρεσβευτές που ήταν παρόντες στο Συμβούλιο.

 

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Εβιάταρ Μάνορ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς» η οποία «διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους» εναντίον πολιτών, «κατασκευάζει σήραγγες για να επιτίθεται σε χωριά και κρύβει πολεμοφόδια μέσα σε σχολεία», δήλωσε αναφερόμενος στην παλαιστινιακή οργάνωση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς φέρει όλη την ευθύνη για τα θύματα στη Γάζα. Ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να διαλύσει την κυβέρνησή του για να δείξει ότι θέλει την ειρήνη. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο πλήρως στο διεθνές δίκαιο», τόνισε.

 

ΠΗΓΗ: Nooz.gr

Διαβάστε επίσης: