Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » «Τα παράλια του δήμου Τεμπών μπήκαν στον τουριστικό χάρτη»
ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ, ΚΑΣΤΡΙ ΛΟΥΤΡΟ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

«Τα παράλια του δήμου Τεμπών μπήκαν στον τουριστικό χάρτη»

«Τα παράλια του δήμου Τεμπών μπήκαν στον τουριστικό χάρτη»

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Ένα ενδιαφέρον μοντέλο αυτοοργάνωσης πολιτών που αγαπάνε τα παράλια σε Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα και Κουλούρα, σε συνδυασμό με τις ομορφιές και τις δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης της περιοχής, παρουσιάζει στη larissanetο συντονιστής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Παραλίων Δήμου Τεμπών Νίκος Καλτσάς.

Καλτσάς ΝίκοςΗ πορεία της κίνησης αυτοοργάνωσης «στην οποία μπορεί να μετέχει κάθε άτομο που θεωρεί τον εαυτό του ενεργό πολίτη και μπορούν να συμμετέχουν όλοι χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με τον κ. Καλτσά, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Η πορεία κρίνεται – αν μη τι άλλο – ενθαρρυντική, καθώς σύμφωνα με τον συντονιστή «πλέον στις συγκεντρώσεις της κίνησης λαμβάνουν μέρος πάνω από 200 άτομα».

«Ξεκινήσαμε από μια ανάγκη να εγγράψουμε στον χάρτη αυτήν την όμορφη περιοχή – από εκεί που δεν υπήρχε πουθενά –και να την κάνουμε προορισμό» υπογραμμίζει ο κ. Καλτσάς αναφερόμενος στην κινητήριο δύναμη που ώθησε τους πολίτες στο να οργανωθούν.

Συμπυκνώνοντας τα οφέλη που προέκυψαν από την δράση των Ενεργών Πολιτών ο Συντονιστής της Κίνησης επισημαίνει ότι: «Η προσπάθειά μας έφερε επισκέπτες, τόνωσε την αυτοπεποίθηση των πολιτών που κατοικούν και έχουν επιχειρήσεις στην περιοχή, μεγάλωσε το ενδιαφέρον σε επίπεδο Δήμου Τεμπών και Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο φίλμ – οδοιπορικό που δημιουργήθηκε σε εθελοντική βάση, στηρίχθηκε από τους Ενεργούς Πολίτες και τον τοπικό Σύλλογο Επαγγελματιών, και παρουσιάζει όλο το εύρος της περιοχής του Κάτω Ολύμπου, των Αμπελακίων κλπ. «Το φιλμ, με τη στήριξη του Δήμου Τεμπών, έχει βγει σε 15.000 αντίτυπα και σε τρεις γλώσσες, ώστε να γνωρίσουν όσο γίνεται περισσότεροι αυτές τις ομορφιές» υπογραμμίζει ο κ. Καλτσάς.

Αναφερόμενος σε όλη την έκταση της ακτογραμμής που ξεκινάει από το όρια της Πιερίας και τελειώνει στα όρια του Δήμου Αγιάς και περιλαμβάνει τις περιοχές Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα, Κουλούρα και το Δέλτα του Πηνειού ο συντονιστής των Ενεργών Πολιτών αναδεικνύει τα πολλά πλεονεκτήματα. «Όλοι μπορούν να απολαύσουν τις καθαρές παραλίες, οι οποίες διατηρούν τρεις γαλάζιες σημαίες. Παράλληλα, σημαντικό σημείο είναι το μεγάλης ομορφιάς Δέλτα του Πηνειού.

Η διαμονή σε μονοκατοικίες επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών γειτονιάς για όσους βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η ησυχία.

Πλέον γίνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ η θάλασσα είναι πλούσια σε αλιεύματα. Άλλωστε υπάρχει νεοσύστατος Σύλλογος Αλιέων που αριθμεί 200 μέλη.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής» τονίζει ο κ. Καλτσάς.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη του ΤΕΕ, την οποία συντονίζει ο Ν. Καλτσάς, ενώ στο κλιμάκιο μετέχουν οκτώ μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων. «Η μελέτη εκτείνεται σε όλο το εύρος των παραλίων και αναδεικνύει πως μπορεί να αξιοποιηθεί η ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύοντας τρόπους, μέσα και πηγές χρηματοδότησης» επισημαίνει ο κ. Καλτσάς, προσδιορίζοντας πως κατά τις φετινές εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν και τα συμπεράσματα της μελέτης.

Θα πρέπει, δε, να επισημανθεί πως σύμφωνα με τον συντονιστή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών «στην περιοχή διαμένουν 20.000 άτομα σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ πέρυσι μετρήθηκαν κατά τις 45 ημέρες της τουριστικές σεζόν – από αρχές Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου – περί τους 38.500 επισκέπτες».

Μεσάγγαλα (1)

Προτάσεις ανάπτυξης

Ο κ. Καλτσάς προχωράει σε μια πρώτη σειρά προτάσεων με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής:

Ενοποίηση με ανάπλαση της παραλίας, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να την επισκεφθεί από τη μια άκρη στην άλλη. «Δεν επιθυμούμε αυτοκινητοδρόμους. Θέλουμε ήπια μορφή ανάπτυξη» επισημαίνει.

«Δεν ζητάμε μεταξωτές κορδέλες. Ζητάμε τα ελάχιστα. Ζητάμε οδοστρώματα με βατότητα. Ζητάμε περισσότερη καθαριότητα. Ζητάμε ανάδειξη της λιμνοθάλασσας που υπάρχει μεταξύ Καστρί Λουτρού και Μεσαγγάλων, με καθαρισμό, αξιοποίηση και ενίσχυση της χλωρίδας και της πανίδας. Παράλληλα, ζητάμε να αξιοποιηθεί ο Παλαιοπόταμος μεταξύ Κουλούρας και Μεσαγγάλων» δηλώνει ο κ. Καλτσάς, ο οποίος προσθέτει την ανάγκη δενδροφύτευσης, της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και διαδρόμων για πεζοπορία.

Παράλληλα, θέτει θέμα «ενίσχυσης του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής με ολοκληρωμένο δίκτυο – χρήση πάνελ – απ’ την Εθνική Οδό μέχρι την είσοδο των οικισμών».

Ο συντονιστής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών αναφέρεται στις ιαματικές ιδιότητες που έχει η άμμος στις παραλίες και ζητάει «νέα μορφή οργάνωσης των αμμόλουτρων ώστε να καταγραφεί αύξηση αφενός της τουριστικής περιόδου και αφετέρου των εσόδων του Δήμου».

Συνάμα, τονίζει το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσδίδει η γειτνίαση της περιοχής με ιστορικά χωριά, αλλά και τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου, όπως επίσης και με τον πλούσιο κάμπο που «παράγει κάθε λογής προϊόντα».

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στα παράλια του Δήμου Τεμπών θα υπάρχει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέρος των οποίων εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πολιτισμού «Με Θεά στο Αιγαίο» που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παράλληλα, σημαντική είναι συνεισφορά στο συνολικό πρόγραμμα τόσο του Δήμου Τεμπών, όσο και των κατοίκων της περιοχής.

ENTYΠΗ LARISSANET