Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » H κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία…

H κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία…

H κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία…

Χιλιάδες συμπολίτες μας για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης διότι δεν έχουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους βιβλιάρια υγείας, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών (π.χ. καρκινοπαθείς), ακόμη κι αυτοί που διαθέτουν δεν μπορούν να έχουν τα φάρμακά τους!

Το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε και όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας (ρεπορτάζ σελ. 10-11), στη Λάρισα οι μισοί έμποροι και βιοτέχνες, από τους εγγεγραμμένους στο Επιμελητήριο Λάρισας, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου 9.000 λαρισινές οικογένειες, ανάμεσά τους και ευπαθείς ομάδες, δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό και να αγοράσουν τα φάρμακά τους διότι είναι ανασφάλιστοι!

Εννοείται ότι το πρόβλημα δεν είναι μικρότερο για τους εργαζόμενους με ΙΚΑ σ΄αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καταβάλουν τις εισφορές και στο Ταμείο αυτό συνέπεια οι υπάλληλοί του να διαπιστώνουν πως παρότι εργάζονται, και επομένως ασφαλίζονται κανονικά, δεν διαθέτουν «ασφαλιστική ικανότητα»!

Το εξοργιστικό είναι ότι οι επιχειρηματίες που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «κόπηκαν» από τις υπηρεσίες υγείας από το Ταμείο τους, τον ΟΑΕΕ, παρότι χρεώθηκαν με εισφορές για τον κλάδο υγείας και καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά και πρόστιμα για να ξεχρεώσουν και να ξαναποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και νομοσχέδια προχώρησε σε μία σειρά αλλαγές στην Υγεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία με τις οποίες έκοψε την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας σε χιλιάδες οικογένειες. Παράλληλα απειλεί με φυλάκιση όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και με ληστρικές μεθόδους ρυθμίζει τα ασήκωτα για πολλούς χρέη.

Οι ανασφάλιστοι και οι έχοντες οφειλές στα Ταμεία αποτελούν πια ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες προεκτάσεις που διαλύουν κοινωνικό, επιχειρηματικό και οικογενειακό ιστό.

Ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός που προσπαθεί να εφαρμόσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ άρχισε να δείχνει τα δόντια της σε όλα τα επίπεδα αδιαφορώντας εάν πεθαίνουν συμπολίτες μας γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι εάν δεν έχουν γεμάτη την τσέπη χάνουν και την ελπίδα να πολεμήσουν με φάρμακα τον καρκίνο. Όμως, ακόμη και απλές περιπτώσεις ασθενειών δεν αντιμετωπίζονται χωρίς εξετάσεις και φάρμακα.

Οι πολίτες αναγκάζονται να τρέχουν σε κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, σε χώρους συγκέντρωσης φαρμάκων εκλιπαρώντας για ένα κουτί χάπια χάνοντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κόβει μέρα τη μέρα ακόμη και το κοινωνικό αγαθό της υγείας από τους πολίτες (εκτός κι αν δεν είναι για την κυβέρνηση κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα αλά Ταμήλου), δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο.

H υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν και σε όλους. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία. Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο;

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET