Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Εκδήλωση για το Κάστρο της Βελίκας

Εκδήλωση για το Κάστρο της Βελίκας

Εκδήλωση για το Κάστρο της Βελίκας

Την Πέμπτη 24 Ιουλίου και για τέταρτη συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας –Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των φετινών ανασκαφικών ερευνών στην εκκλησία του Κάστρου Βελίκας. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιωάννης Βαραλής και η Σταυρούλα Σδρόλια, προισταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Φέτος, ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη του νάρθηκα και αποκαλύφθηκαν νέα κτίρια στα βόρεια και νότια της εκκλησίας, που προσδίδουν νέο νόημα στην οργάνωση του οικισμού στην περιοχή αυτή. Το κάστρο Βελίκας αποτελεί ήδη έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας, μετά τις εργασίες ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ, και τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν συνεχώς τον ρόλο που έπαιζε στην οικονομία και το εμπόριο της Θεσσαλίας τον 6ο αι. μ.Χ.

Στη φετινή ανασκαφή, εκτός από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν για πρώτη φορά και ορισμένοι από το Πανεπιστήμιο St.Andrews της Σκωτίας, ενώ χρηματοδότηση δόθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Όμιλο Μυτιληναίου- Protergia, με την ευρεία στήριξη του Δήμου Αγιάς.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί η ψηφιακή παραγωγή του σκηνοθέτη Αστέριου Γερογιάννη για το έργο ανάδειξης του Κάστρου, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά Ζαφειράκη, ευγενική προσφορά του Οινοποιείου και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας ο Φιλοκτήτης.

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από το Δήμο Αγιάς, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουλίου στο Θέατρο Θάλασσας, στα Πλατάνια Βελίκας, στις 9 το βράδυ.

Την επόμενη μέρα, θα υπάρχει ξενάγηση στο Κάστρο από τους οργανωτές, ώρα 10 π.μ. Σημείο συνάντησης τα Πλατάνια Βελίκας.