Λάρισα » Χωρίς γιατρό και φάρμακα 9.000 οικογένειες Λαρισαίων!
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ SUCCESS STORY ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Χωρίς γιατρό και φάρμακα 9.000 οικογένειες Λαρισαίων!

Χωρίς γιατρό και φάρμακα 9.000 οικογένειες Λαρισαίων!

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Εάν κάποιος ήθελε να συμπυκνώνει όλο το «ελληνικό παράδοξο» στη συμπεριφορά ενός φορέα προς τους πολίτες αυτό αναμφίβολα θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μελέτη όσων έρχονται στο φως της επικαιρότητας και έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, τον γνωστό και ως «ΟΑΕΕ».

Η larissanet αναδεικνύει το δράμα που ζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του νομού Λάρισας, οι οποίοι – συνεπεία της οικονομικής κρίσης – κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια έπαψαν να καταβάλλουν εισφορές στον ασφαλιστικό τους φορέα που είναι ο ΟΑΕΕ. Αυτή η εξέλιξη τους έχει φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι ίδιοι και μέλη των οικογενειών τους που εντάσσονται στο βιβλιάριο.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΕ με μπιλιετάκια τους ζητάει πιεστικά την καταβολή του συνόλου των εισφορών για το χρονικό διάστημα που δεν πλήρωναν, στις οποίες εντάσσεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που όμως δεν απολάμβαναν, καθώς το βιβλιάριό τους έπαψε να σφραγίζεται και να έχει την οποιαδήποτε ισχύ.

Το ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν είναι τεχνικό, αλλά είναι βαθειά ανθρώπινο και άπτεται τις υγείας δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές που κάνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ, φέρνοντας στο φως – με δεδομένο τον σεβασμό – τραγικές ιστορίες συναδέλφων του, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα έστω να προμηθευτούν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή για σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, απευθυνθήκαμε στο πρόεδρο του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έχει ξεκινήσει έναν νομικό μαραθώνιο για τη δικαίωση ελευθεροεπαγγελματιών που βρίσκονται σε δεινή θέση σε σχέση με τον ασφαλιστικό τους φορέα. Συνάμα το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Επιμελητήριο και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.

Αδάμ

«Ο ΟΑΕΕ αντί για υπηρεσίες Υγείας παρέχει υπηρεσίες… τρομοκρατίας»

«Οι Λαρισαίοι επιχειρηματίες είναι αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι» υπογραμμίζει από την αρχή της συζήτησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ και προσθέτει πως «ακόμα και το πιο πολύτιμο αγαθό, αυτό της Υγείας, είναι παραμελημένο».

Αναμφίβολα η οργή κυριαρχεί μεταξύ των Λαρισαίων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους προς το ασφαλιστικό ταμείο και πλέον η οικονομική κρίση τους οδήγησε να μην έχουν καν τη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η οργή φαίνεται και στα λόγια του κ. Αδάμ, ο οποίος επισημαίνει πως «αυτό που κάνει ο ΟΑΕΕ είναι παράνομο και παράλογο» και προσθέτει «δεν είναι δυνατόν να ζητούν χρήματα για μία παροχή, την οποία δεν σου την παρέχουν».

Με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο απεικονίζεται η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο καθώς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας προσδιορίζει αριθμητικά τους συναδέλφους του που έχουν απολέσει πλέον τη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Δυστυχώς από τα 17.000 μέλη που έχει εγγεγραμμένα το Επιμελητήριο Λάρισας, το ποσοστό όσων δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ξεπερνάει το 50%. Με άλλα λόγια ο συνολικός αριθμός τους φτάνει και τις 9.000 μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Το 99% αυτών των συναδέλφων έχουν ενταγμένα στα βιβλιάρια και μέλη των οικογενειών τους που επίσης στερούνται πλέον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Όμως πίσω από τα νούμερα και τα ποσοστά κρύβονται πολλές ανθρώπινες ιστορίες με τις οποίες ο κ. Αδάμ έρχεται σε επαφή καθημερινά, καθώς συνάδελφοί του προσέρχονται στον επιμελητηριακό φορέα ζητώντας βοήθεια.

Με την απαραίτητη διακριτικότητα ο πρόεδρος επισημαίνει πως «συνάνθρωποί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας ντρέπονται να πάνε στον Κοινωνικό Ιατρείο και να ζητήσουν κάποιο φάρμακο και πολλοί απ’ αυτούς έρχονται στο Επιμελητήριο» και προσθέτει: «Δεν είμαστε επαίτες».

«Υπάρχουν συνάδελφοί μας που χρειάζονται άμεσα βοήθεια και δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τα χάπια τους να πάρουν, ούτε την φαρμακευτική τους αγωγή να προμηθευτούν παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ακραίες καταστάσεις και πάσχουν από σοβαρότατες αρρώστιες όπως π.χ. καρκίνος» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και αναφέρεται σε χαρακτηριστικά περιστατικά κατά το οποία «άνθρωποι γνωρίζοντας ότι στο κτίριο του Επιμελητηρίου έχουμε ένα κουτί που μαζεύουμε φάρμακα για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο έρχονται με το χαρτί που αναγράφει το φάρμακο που έχουν ανάγκη και μας ζητούν να τους το δώσουμε σε περίπτωση που κάποιος αφήσει στο κουτί το ίδιο σκεύασμα. Αυτά τα περιστατικά είναι καθημερινά».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ο κ. Αδάμ υπογραμμίζει ότι «ο ΟΑΕΕ αντί για υπηρεσίες Υγείας παρέχει υπηρεσίες τρομοκρατίας» και προσθέτει πως «ο ασφαλιστικός φορέας έχει υιοθετήσει πλήρως τη στάση των εισπρακτικών εταιριών». Κάνει δε ειδική μνεία στη στάση που τηρεί ο ΟΑΕΕ έναντι των ελευθεροεπαγγελματιών που χρωστούν εισφορές. «Για την ώρα έχουμε απειλές και μπιλιετάκια, με τα οποία ζητούν ή να πληρώσουμε τα χρέη ή να τα ρυθμίσουμε, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσουν τις κατασχέσεις. Πάντως για την ώρα δεν έχουμε πληροφορηθεί να έχουν προχωρήσει σε κάποια κατάσχεση» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας. Παράλληλα, επαναφέρει τα αιτήματα «οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν την ασφαλιστική κλίμακα που θέλουν ή να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικού φορέα δημόσιου ή ιδιωτικού».

Ο κ. Αδάμ αναφέρεται στην αξιολόγηση από το Επιμελητήριο Λάρισας της πρότασης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Β. Κόκκαλης «για τη δυνατότητα προσφυγών από μέλη του Επιμελητηρίου κατά του ΟΑΕΕ με χαμηλή αμοιβή». «Μεμονωμένα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν τέτοιες νομικές διαδικασίες» τονίζει.

ΚΟΚΚΑΛΗΣΝομικές κινήσεις από το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας

Το περίγραμμα των νομικών κινήσεων από τον ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, παρουσιάζει ο νομικός σύμβουλος και γραμματέας του φορέα Άγγελος Γιουρέλης.

Όλα ξεκίνησαν όταν Λαρισαίος πολίτης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας προσέφυγε στο ΙΝΚΑ Θεσσαλίας και ζήτησε την συνδρομή του προκειμένου να ανταπεξέλθει στις επαπειλούμενες κατασχέσεις και ποινικές διώξεις από τον Οργανισμό (ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ). Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το συνολικό ποσό της οφειλής του ανήρχετο στο ποσό των 34.941,13 ευρώ εκ του οποίου ποσό 11.413 ευρώ αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτός του ποσού (επιπλέον) των 3.602€ και 1.257€ τα οποία είναι προσαυξήσεις, η οποία (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ενώ έχει διακοπεί από το ΤΕΒΕ προς αυτόν από το έτος 2008 εν τούτοις την αξιώνει ο Οργανισμός μέχρι και σήμερα. Δηλαδή αφ’ ενός αρνείται ο ΟΑΕΕ διαρκώς και μόνιμα από το έτος 2008 να παρέχει τις υγειονομικές υπηρεσίες προς τον έμπορο-ελεύθερο επαγγελματία, δηλαδή ο ΟΑΕΕ τις παροχές σε χρήμα, ο ΕΟΠΥΥ τις υγειονομικές υπηρεσίες αφετέρου συνεχίζει να χρεώνεται και να καταλογίζονται οι ανάλογες εισφορές ωσάν να παρέχονται μετά από θεώρηση εν ισχύ βιβλιαρίων ασθενείας, απορρίπτοντας το αίτημα για αναδρομική διαγραφή του ποσού, δηλαδή από το χρονικό σημείο που διεκόπη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το βιβλιάριο υγείας έμεινε αθεώρητο και ανενεργό».

Αξίζει να σημειωθεί – σύμφωνα με τον κ. Γιουρέλη – πως «ο συγκεκριμένος πολίτης κατά το διάστημα που δεν είχε σφραγισμένο βιβλιάριο αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και αναγκάστηκε να πληρώσει ποσά σε ιδιώτες ιατρούς».

Κατά της απόφασης του ΟΑΕΕ για τον συγκεκριμένο πολίτη έχει κατατεθεί νομότυπη και εμπρόθεσμη ένσταση, ενώ υποβλήθηκε και νέα αίτηση για τη διαγραφή του ποσού των 16.000 ευρώ (αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων).

Την αίτηση ήδη έχει απορρίψει ο ΟΑΕΕ και όπως επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας «έχουμε υποβάλλει ένσταση – ενδικοφανή προσφυγή προς τον ΟΑΕΕ κατά της αρμόδιας τοπικής επιτροπής του ΟΑΕΕ (Περιφέρειας Θεσσαλίας) που εξέδωσε την απόρριψη της αίτησης.

Εφόσον και η νέα απόφαση είναι αρνητική τότε θα προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια Λάρισας.

Τα αιτήματα που θα υποβάλλουμε με όλες τις νομικές μας κινήσεις είναι:

  1. Η παροχή, άμεσα, βιβλιαρίων ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους και τα μέλη των οικογενειών τους.
  2. Η αναδρομική διαγραφή του ποσού για το χρονικό διάστημα που δεν υπήρχε ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  3. Να εξοφληθούν ξεχωριστά τα ποσά που αφορούν το κλάδο σύνταξης, σε σχέση με τα ποσά που αφορούν τον κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  4. Να μπορούν οι επαγγελματίες να ενταχθούν σε χαμηλότερο κλάδο ασφάλισης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση».

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει κατατεθεί συλλογική αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από καταναλωτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, της οποίας η δικάσιμος αναβλήθηκε για τις 22 Οκτωβρίου. «Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αγωγή θα ισχύσει για όσους μετέχουν σ’ αυτήν και αυτοί θα δικαιωθούν» υπογραμμίζει ο κ. Γιουρέλης.

Παράλληλα, δηλώνει «έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των ασφαλισμένων. Άλλωστε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουμε παραβίαση Αρχών του Συντάγματος και της Νομοθεσίας.

Αν δεν δικαιωθούμε από τα Ελληνικά Δικαστήρια θα απευθυνθούμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Κλείνει δε επισημαίνοντας πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να εξαφανίσει το νομικά παράτυπο καθεστώς ο ΟΑΕΕ να μην παρέχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ την χρεώνει και την τοκίζει». «Οι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια ή να οδηγηθούν σε φυλάκιση για παροχές που δεν είχαν ποτέ» υπογραμμίζει.

 ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET