Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » 40% πτώση της κίνησης στα παράλια του ν. Λάρισας
ΝΤΑΓΚΑΣ: MONOΔΡΟΜΟΣ Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

40% πτώση της κίνησης στα παράλια του ν. Λάρισας

40% πτώση της κίνησης στα παράλια του ν. Λάρισας

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Αναμφίβολα οι παραλίες του νομού Λάρισας αποτελούν ένα από τα σημεία συνάντησης και του φετινού καλοκαιριού, όχι μόνο για τους Λαρισαίους που θα αναζητήσουν στιγμές δροσιάς μακριά από την «καυτή» πόλη, αλλά και για τους τουρίστες – είτε Έλληνες, είτε ξένους – που πλέον έχουν εντάξει την περιοχή στους τουριστικούς τους προορισμούς.

Η larissanet συνομίλησε με τον Νίκο Ντάγκα, έναν από τους καλύτερους γνώστες των παραλίων, ο οποίος συνάμα είναι και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια στην παράλια ζώνη του Δήμου Αγιάς. Παράλληλα, ο κ. Ντάγκας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λάρισας, ενώ ο τομέας ευθύνης του είναι αυτός του Τουρισμού.

Αρχικά στη συζήτηση με τον γνωστό επιχειρηματία καταγράφεται η κίνηση στα παράλια του νομού Λάρισας. «Έχουμε μείωση φέτος στην έως τώρα κίνηση, την οποία – αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία – μπορούμε να την προσδιορίσουμε μεταξύ 30 και 40%» δηλώνει ο κ. Ντάγκας και εντοπίζει το πρόβλημα στη μείωση των Ελλήνων τουριστών, η οποία αποδίδεται αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στον άστατο καιρό που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες. Πάντως, από την παραπάνω εικόνα ξεχωρίζει συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Κόκκινο Νερό και τα Μεσάγγαλα, οι οποίες «κινούνται αυτόνομα από τις άλλες περιοχές και παρουσιάζουν κίνηση ίδια ή και καλύτερη σε σχέση με πέρυσι».

Συνάμα ο κ. Ντάγκας διατυπώνει την εκτίμηση πως η μείωση που παρατηρείται στην τουριστική κίνηση «όσο περνάει το καλοκαίρι θα συμπιέζεται» και εκφράζει τη θέση ότι «η ζημιά θα είναι μικρότερη το τέλος της σεζόν». Μάλιστα υπογραμμίζει και τις κινήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι επιχειρηματίες της περιοχής «μειώνοντας τις τιμές και αυξάνοντας τις παροχές».

Το μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λάρισας είναι σαφής σε σχέση με τη στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί άμεσα σχετικά με τη διεκδίκηση τουριστών. «Είναι μονόδρομος η στροφή προς τον τουρισμό από το εξωτερικό» υπογραμμίζει ο κ. Ντάγκας και καλεί σε συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τον προσεχή χειμώνα. Μάλιστα, θεωρεί πως ευρύτερα ο νομός Λάρισας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορεί προσελκύει τουρίστες τόσο από την ευρωπαϊκή, όσο και από την παγκόσμια τουριστική αγορά.

Μάλιστα, ήδη είναι εμφανής στα παράλια η κίνηση τουριστών από χώρες του εξωτερικού, καθώς κάνουν αισθητή την παρουσία τους Πολωνοί, Τσέχοι και Άγγλοι, ενώ παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός Σέρβων παραθεριστών.

Ντάγκας Νίκος«Τουριστικά μία οντότητα ο ν. Λάρισας»

Ο κ Ντάγκας επιμένει στην ανάγκη «να αντιμετωπίζεται τουριστικά ως ενότητα ο νομός Λάρισας, ως μία οντότητα». «Στην περιοχή μας έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ολύμπου και των παραλίων για τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχουμε έντονες μυθολογικές και ιστορικές αναφορές που έχουν βάση σ’ αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, υπάρχουν όμορφα χωριά, ενώ μπορούμε να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα που εντοπίζεται στον Τύρναβο και την Ελασσόνα. Και όλα αυτά δένουν με τη Λάρισα που έχει το Αρχαίο Θέατρο» επισημαίνει ο υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Λάρισας, συμπληρώνοντας «έχουμε ένα προϊόν που μπορεί να προσελκύσει κοινωνικές ομάδες από διάφορες χώρες».

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο κ. Ντάγκας χαρακτηρίζει τα παράλια του νομού Λάρισας «ένα εναλλακτικό ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν» και αυτό το στοιχειοθετεί καθώς «τα παράλια του Δήμου Αγιάς αποτελούν τη δεύτερη σε μήκος παραλία της Ελλάδας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την εικόνα και τη ζωή των κοσμικών παραλιών της χώρας, ενώ διατηρεί και τη φυσιογνωμία που αποζητά κάποιος σε μια μικρή παραλία».

Ζητάμε από τον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται και στον χώρο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού να κάνει προτάσεις για μια διαφορετική προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των παραλίων. «Μπορεί κάποιος να περπατήσει στα μονοπάτια του Κάστρου του Φιλοκτήτη, να επισκεφθεί τα όμορφα φαράγγια και να κάνει canyoning. Τα δάση με την πυκνή βλάστηση φτάνουν στο μπλε της θάλασσα. Παράλληλα, ο Όλυμπος από την πλευρά του νομού Λάρισας δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να φτάσει μέχρι την κορυφή του μυθικού βουνού.

Στα παραπάνω μπορούμε προσθέσουμε τις θαλάσσιες αποδράσεις στις σπηλιές του Βένετου, οι οποίες απέχουν 15 μίλια από το λιμάνι του Αγιοκάμπου και ήταν οι μυθολογικές σπηλιές του Αιγέα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης