Λάρισα » ΕΚΛ: «Πρωτότυπο» χαράτσι στα φάρμακα

ΕΚΛ: «Πρωτότυπο» χαράτσι στα φάρμακα

ΕΚΛ: «Πρωτότυπο» χαράτσι στα φάρμακα

Ανακοίνωση Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λάρισας:

«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλλει την απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, να επιβάλει ένα ακόμα χαράτσι στη συμμετοχή των αρρώστων στα φάρμακα, με στόχο η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη να μην υπερβεί 2,019 δισ. ευρώ για το 2014, όπως συμφώνησε με την τρόικα. Κατάργησε τη συμμετοχή κατά 50% του ΕΟΠΥΥ στη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ) για κάθε κουτί πρωτότυπου φαρμάκου που δεν έχει αντίγραφο και η τιμή του δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Έτσι, ο άρρωστος θα πληρώνει ολόκληρο το ποσό μέχρι τα 50 ευρώ και στην περίπτωση που η διαφορά υπερβαίνει τα 50 ευρώ, τότε αυτήν τη χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

Η ρύθμιση αυτή επιβλήθηκε από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στους φαρμακοποιούς από τις 14 Ιούλη 2014.

Για να υπάρξει μια προσέγγιση του μεγέθους του χαρατσιού, αναφέρουμε τα εξής: Το 18,5% της αγοράς σε αξίες ή το 22,3% σε τεμάχια κατέχουν τα γενόσημα φάρμακα. Τα υπόλοιπο μέρος μιας αγοράς που σε αξίες ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ το κατέχουν τα πρωτότυπα φάρμακα ή φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας,  διεκδικεί:

-      Δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων, μόνο με ιατρική συνταγή, σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη.

-      Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα.  Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

-      Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.»