Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία
ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ ΑΓΙΑΣ

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία

Την Κυριακή 20 Ιουλίου γιορτάζει και πανηγυρίζει το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Μεγαλόβρυσο της Αγιάς. Το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία από τον πατέρα Ιωάννη Ολαέρου.

Το εκκλησάκι βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βόρεια του χωριού, μέσα στον καταπράσινο Κίσσαβο και σε υψόμετρο 1250 μέτρων από τη θάλασσα.

Το πανηγύρι γιορτάζεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και η θρησκευτική αυτή γιορτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λαϊκή παράδοση.

Παλιότερα, οι τιμητικές εκδηλώσεις για τη λατρεία του Προφήτη Ηλία συνοδευόταν και από γλέντι γύρω από το εκκλησάκι. Ντόπιοι και ξένοι, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, αλλά και στο λαϊκό ξεφάντωμα που ακολουθούσε με τη συμμετοχή ντόπιων πανηγυριώτικων κομπανιών. Στο τέλος της ημέρας οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο χωριό, μεταφέροντας την εικόνα του Αγίου στο προαύλιο της εκκλησίας του Αϊ – Γιώργη, όπου διαβάζονταν εσπερινός και ακολουθούσε λαϊκό προσκύνημα της εικόνας. Στη συνέχεια γινόταν χορός με τις πανηγυριώτικες κομπανίες έως και τη δεκαετία του 1960. Το βράδυ, το γλέντι συνεχίζονταν στα καφενεία του χωριού.

Σήμερα το πανηγύρι γιορτάζεται το πρωί στο εκκλησάκι, όπου συντοπίτες και επισκέπτες συνδυάζουν το προσκύνημα με μια εκδρομή στο καταπράσινο αυτό φυσικό τοπίο του Κισσάβου, ενώ το βράδυ μετά την κατασκευή του δημοτικού μαγαζιού της πλατείας, το γλέντι γίνεται εκεί, με συνοδεία ορχήστρας και πλήθος κόσμου. Το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Αϊ – Λιά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου συνεχίζεται έως και σήμερα.

Διαβάστε επίσης: