Λάρισα » «Καθυστερήσεις στη χαλαζική προστασία»

«Καθυστερήσεις στη χαλαζική προστασία»

«Καθυστερήσεις στη χαλαζική προστασία»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς,  Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την «χαλαζική προστασία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος για την χαλαζική προστασία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά δεδομένα α) την πρόγνωση, β) την παρακολούθηση των καταιγίδων με τα τέσσερα ραντάρ (Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα), γ) την σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου και δ) την λειτουργία δικτύων χαλαζομέτρων. Για να επιτευχθεί η χαλαζική προστασία απαιτείται η οργανωμένη “συνεργασία” αυτών των τεσσάρων στοιχείων και η χρονικά έγκαιρη ενεργοποίησή τους. Ενώ λοιπόν η χαλαζική προστασία έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από την 20η Μαρτίου, γραφειοκρατικά ζητήματα οδήγησαν την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεσή του μόλις στις 12 Ιουνίου.

Μάλιστα, σε σημείωση της σύμβασης δινόταν το δικαίωμα στην εταιρεία να ξεκινήσει το έργο της τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής των σχετικών εγγράφων. Επιπλέον, η εταιρεία που ανέλαβε δεν είχε διαθέσιμα αμέσως και τα τρία αεροπλάνα (διέθετε μόνο ένα έτοιμο να πετάξει στις 25 Ιουνίου και τα επόμενα θα είχαν πτητική ικανότητα μετά από είκοσι μέρες). Η εταιρεία -όπως τουλάχιστο διατείνεται- ενημέρωσε τον ΕΛΓΑ ότι μπορεί να διαθέσει μόνο το ένα αεροπλάνο και ο ΕΛΓΑ ζήτησε να ξεκινήσει αργότερα η εφαρμογή του προγράμματος, όταν θα ήταν έτοιμα και τα τρία αεροσκάφη.

Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων ήταν το πρόγραμμα να καθυστερήσει για τον ερχόμενο Οκτώβριο και φυσικά να μην αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα και να αφεθεί ο αγροτικός κόσμος στο έλεος του καιρού.

Επειδή το ζήτημα αφορά και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και άπτεται ζημιών του ΕΛΓΑ και των παραγωγών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες εμπόδισαν τον ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει την ανάθεση της χαλαζικής προστασίας;
Γιατί ενώ ο ΕΛΓΑ έπρεπε να ξεκινήσει τις διαδικασίες αυτές έγκαιρα τις ξεκίνησε τον Δεκέμβρη;
Γιατί στη σύμβαση που υπέγραψε ο ΕΛΓΑ με την εταιρεία δόθηκε περιθώριο τεσσάρων μηνών για να ξεκινήσει η προστασία;
Γιατί ενώ η εταιρεία ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως τη δραστηριότητά της με ένα αεροσκάφος (και από το τέλος του μήνα και με δεύτερο) ο ΕΛΓΑ δεν συμφώνησε;
Ποια είναι η ζημία του ΕΛΓΑ από τις αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει από τις επισυμβαίνουσες καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω χαλαζόπτωσης;».