Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » 300 βάρκες στο Δέλτα του Πηνειού
ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΑΡΟΒΑΡΚΕΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ "ΚΑΡΑΒΙΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

300 βάρκες στο Δέλτα του Πηνειού

300 βάρκες στο Δέλτα του Πηνειού

Της Ρένας Ζήση

Σε μια ξεχωριστή κι ιδιόμορφη γωνιά της θεσσαλικής γης, στην κοίτη του ποταμού Πηνειού, λίγο πριν τα νερά του συναντήσουν τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, εκεί όπου τα ψηλά πλατάνια, οι ιτιές και τα νούφαρα, οι αμμώδεις παραλίες του συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό και οι πλούσιες σε βλάστηση όχθες του αποτελούν το καταφύγιο για κορμοράνους, ερωδιούς και φλαμίνγκος, σ’ αυτόν τον τόπο, τον πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο φυσικό λιμανάκι. Η περιοχή «Καράβια» γίνεται το ορμητήριο για τις ψαρόβαρκες των παραλίων του Δήμου Τεμπών κι από εκεί, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες αλιείς διασχίζουν τα «δάκρυα» του Ολύμπου και του Κισσάβου για να ξανοιχτούν μεσοπέλαγα και να απολαύσουν λίγες στιγμές στην αγκαλιά του απέραντου γαλάζιου, διεκδικώντας ταυτόχρονα μια καλή ψαριά.

Ψαράδες Πηνειός (5)

Ψαράδες Πηνειός (8)

«Τα παιδιά του Ποσειδώνα»

Η αγάπη για τη θάλασσα και το ψάρεμα, οι φιλίες που δημιουργούνται μέσα από τις ατέλειωτες συζητήσεις και οι μεγαλοστομίες των αλιέων για τις πιο επιτυχημένες ψαριές, άλλοτε αληθινές κι άλλοτε πάλι όχι, αλλά κυρίως η ανάγκη να διασφαλιστεί και να διαφυλαχθεί ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Πηνειού, οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου «Τα παιδιά του Ποσειδώνα».

Ψαράδες Πηνειός (4)

Η ιδέα της δημιουργίας του Συλλόγου ξεκίνησε να ωριμάζει στους κόλπους των ερασιτεχνών ψαράδων τρία χρόνια πριν, οπότε άρχισαν κάποιες προεγγραφές, για να εγκριθεί το καταστατικό του και να λειτουργήσει επίσημα από τις αρχές του έτους. Μέλη του μπορούν να γίνουν οι ιδιοκτήτες σκαφών, αλλά κυρίως όσοι αγαπούν το ψάρεμα. Στην περιοχή εξάλλου εκτός από τα 30 με 40 καΐκια, τα οποία διαθέτουν επαγγελματική άδεια ψαρέματος, υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλες 250 βάρκες και στόχος του συλλόγου είναι στις ήδη 50 εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με την επιστροφή κατά τους θερινούς μήνες των κατοίκων της περιοχής στις παραθεριστικές τους κατοικίες, να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και να καλυφθεί το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αλιεία.

Ψαράδες Πηνειός (11)

Αγώνες ψαρέματος

Ο πρόεδρος του Σύλλογου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου Γιώργος Νάτσης μιλώντας στη Larissanet για τις ανάγκες που οδήγησαν στην ίδρυση του, τόνισε την επιθυμία των μελών να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο, ώστε να μπορούν ομαδικά να διεκδικήσουν πράγματα, τα οποία μεμονωμένα δύσκολα θα μπορούσαν να επιτευχθούν, αλλά και την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην προβολή των παραλίων του Δήμου Τεμπών. Αρωγός λοιπόν ο σύλλογος στην προσπάθεια τοπικών φορέων και άλλων συλλόγων της περιοχής να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στα έξι περίπου χιλιόμετρα παραλίας του Δήμου, αγκαλιάζει την προσπάθεια αυτή με μεγάλο ενδιαφέρον και λαμβάνει μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου στα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό, διοργανώνοντας αγώνες ψαρέματος με καλάμι. Συμμετέχει επίσης με μοναδικό φωτογραφικό υλικό που θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχεία της περιοχής.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ψαράδες Πηνειός (10)