Αγροτικά » «250 εκ. € πρόστιμο μετά από καταδίκη της Ελλάδας»
Θ. ΨΥΡΡΑΣ: Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ

«250 εκ. € πρόστιμο μετά από καταδίκη της Ελλάδας»

«250 εκ. € πρόστιμο μετά από καταδίκη της Ελλάδας»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την «καταδίκη της Ελλάδος από το ΔΕΕ λόγω των καθ” υποτροπήν πλημμελειών στον τομέα των ενισχύσεων για το ελαιόλαδο και τις αροτραίες καλλιέργειες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας, την οποία δημοσιοποίησε στις 10-7-2014 με την οποία επικυρώνει την ανάκτηση από τη χώρα μας 250 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ λόγω των καθ” υποτροπήν πλημμελειών στον τομέα των ενισχύσεων για το ελαιόλαδο και τις αροτραίες καλλιέργειες. Η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε το σύστημα των γεωγραφικών πληροφοριών στον ελαιοκομικό τομέα ούτε στο σύστημα αναγνώρισης των αγροτεμαχίων.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει 250 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο εξαιτίας της ολιγωρίας, της αμέλειας και της προχειρότητας κάποιων “υπεύθυνων” που δεν έκαναν, ως όφειλαν, τη δουλειά για την οποία μάλιστα πληρώθηκαν.

Επειδή η παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών έχει κοστίσει έως σήμερα πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή στη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή σε τέτοια ζητήματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιοι είχαν τη σχετική αρμοδιότητα;
2) Κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις;
3) Έχουν αποδοθεί ευθύνες;».