Απόψεις » Παπαστεργίου Λ. » Γαβγίσματα και δαγκώματα…
ΤΙ "ΚΡΥΒΟΥΝ" ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΑ

Γαβγίσματα και δαγκώματα…

Γαβγίσματα και δαγκώματα…

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Τρεις είναι, σε γενικές γραμμές, οι κατηγορίες των νέων βουλευτών, όπως αυτοί προέκυψαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012:

Η πρώτη κατηγορία εμπερικλείει το πιο ακατάλληλο πολιτικό δυναμικό της χώρας. Άνθρωποι που ορκίστηκαν βουλευτές, παίρνοντας εντολή εισόδου στο κοινοβούλιο από τους πολίτες που επέλεξαν εν μέσω της χειρότερης για τη χώρα κρίση, να στείλουν στο κοινοβούλιο το χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπων. Στην κατηγορία αυτή φιγουράρει, για παράδειγμα, ο Μιχάλης Ταμήλος, καθώς και μερικοί ακόμη εθνοπατέρες οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν καθημερινά για να αποδείξουν πως η οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι η μετανάστευση.

Η δεύτερη κατηγορία βουλευτών είναι οι «αόρατοι». Βουλευτές που είτε βρίσκονται στο κοινοβούλιο, είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό, αφού κατά βάση κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία βουλευτών ευδοκιμούσε και πριν την κρίση, ως αποτέλεσμα της παθογένειας του πολιτικού-αρχηγικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνικής μυωπίας. Στην κατηγορία αυτή σίγουρα ηγούνταν ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος ακούστηκε, λόγω υπουργείου, σε πολλές γωνιές της χώρας, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος εκλέγονταν ανελλιπώς από το 1996(!).

Η τρίτη κατηγορία είναι οι βουλευτές που ως επαγγελματίες στην αγορά και την κοινωνία μπήκαν με φόρα στη βουλή, εκμεταλλευόμενοι τους μνημονιακούς κραδασμούς που είχαν προκληθεί στα κόμματα εξουσίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατηγορίας αυτής είναι το ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους βουλευτές διατήρησαν την ορμή τους και αφότου πέρασαν την είσοδο του κοινοβουλίου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν γεγονότα μόνο και μόνο ως αποτέλεσμα της ύπαρξής τους. Στην ομάδα αυτή των βουλευτών ανήκει ο Χρήστος Κέλλας.

Η αγωνία του Σαμαρά το 2012 να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λάρισα με ένα δυνατό και αναγνωρίσιμο στην κοινωνία όνομα –θυμίζω πως είχε προηγηθεί η διαγραφή Ζώη- ήταν τόσο μεγάλη που μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και με το «σπρώξιμο» Μητσιού – Τζανακούλη, ο Κέλλας βρέθηκε στο προεδρικό γραφείο. Πριν εκεί προλάβει να ψελλίσει καλά-καλά πως ενδιαφέρεται για τον δήμο Λαρισαίων, η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο «κλείδωσε» όπως επίσης και η εκλογή του, αφού οι πιο ισχυροί μηχανισμοί συλλογής ψήφων στο νομό, δούλεψαν ανοιχτά υπέρ του γιατρού.

Το βουλευτικό κουστούμι φαίνεται πως ήρθε και ταίριασε απόλυτα στη σιλουέτα του Κέλλα, ο οποίος μέσα σε χρόνο ρεκόρ δικτυώθηκε απόλυτα στην πρωτεύουσα, ακολουθώντας την κλασσική πεπατημένη των πρωτοεκλεγέντων βουλευτών: η πρώτη του ομαδοποίηση έγινε με τους επίσης πρωτοεκλεγέντες βουλευτές (εξ ου και η απόλυτη στήριξη στο πρόσωπο του Σαμαρά, αφού άπαντες σχεδόν ήταν επιλογή του).

Ο Λαρισαίος στην πορεία έδειξε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξεφύγει όμως από την πεπατημένη. Κάπως έτσι βρέθηκε στο γραφείο του Καραμανλή, στις αυλές κάποιων μεγάλων πρεσβειών, στα γκαλά κάποιων επιχειρηματιών, στο γήπεδο Καραϊσκάκη και γενικώς σε ένα σύστημα που λίγο σπάνια συναντά κανείς βουλευτές επαρχίας με λίγα κοινοβουλευτικά χρόνια στην πλάτη τους. Τυχαίο; Όχι, είναι η απάντηση. Ο Κέλλας λειτουργεί στη βουλή ως έμπειρος και αναγνωρισμένος γιατρός. Γνωρίζει πως όσο κι αν φωνάξει ο ασθενής, τον γιατρό του δύσκολα τον αλλάζει, ειδικά αν όλα πάνε καλά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στέλνει και καινούργιους πελάτες. Προσοχή όμως: «αν όλα πάνε καλά».

Το τελευταίο διάστημα ο Λαρισαίος συνυπογράφει ερωτήσεις πιο «επιθετικές», οι οποίες απεικονίζουν απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά: κατασχέσεις, εισφορές, πρόστιμα, επιχειρήσεις σε ασφυκτικό κλοιό. Η κατηγορία αυτή των βουλευτών γνωρίζει καλά πως αν ο Αντώνης «παραδώσει» στον Αλέξη, οι πιο πολλοί θα γυρίσουν στη… φάμπρικα. Οπότε, από τώρα, χτυπάνε το καμπανάκι… «γαυγίζοντας». Υπάρχει πιθανότητα το «γάβγισμα» να γίνει και «δάγκωμα»; Στην πολιτική δεν αποκλείεται τίποτα, ειδικά δε στην περίπτωση που το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι ανεπτυγμένο σε μεγάλο βαθμό. Το δεδομένο πάντως είναι πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το χειμωνιάτικο πολιτικό σκηνικό θα έχει αλλάξει άρδην και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν προστεθεί στον κατάλογο που φιγουράρει το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου. Μέχρι τότε τα «γαβγίσματα» προκαλούν σε κάποιους εκνευρισμό και σε κάποιους άλλους γέλια…

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Larissanet στη στήλη Υπογείως

Email: lpapaspergiou@larissanet.gr

Twitter: LPapastergiou