Ελλάδα » Έρχεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Έρχεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Έρχεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τα χαρτιά του τόσο για το θέμα του εγγυημένου εισοδήματος, όσο και για τα οικογενειακά επιδόματα άνοιξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βασίλης Κεγκέρογλου μέσα από τη συχνότητητα του realfm 97,8.

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Λάζου ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι το μέτρο του εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί πανελλαδικά από τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, για μία τετραμελή οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπολογίζεται στα 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων, ενώ θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

«Θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης αυτών που βιώνουν την ακραία φτώχεια με οικονομική ενίσχυση, πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά και προσπάθεια για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία. Αυτά τα τρία θα είναι το εγγυημένο εισόδημα», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ύψος του: «Θα το πω όπως ακριβώς είναι για να φύγει και η αμφιβολία σε αυτούς που λένε ότι θα κόψουμε επιδόματα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως οικονομική ενίσχυση, το ένα σκέλος του δηλαδή, θα είναι συμπλήρωμα αυτών που λαμβάνει πιθανόν κάποιος μέχρι ένα ορισμένο ύψος. Να δούμε τώρα ποιο είναι το ορισμένο ύψος της ακραίας φτώχειας. Εξαρτάται από τον αριθμό μελών μίας οικογένειας ή αν είσαι μόνος. Ετσι, για μία 4μελή οικογένεια θα είναι περίπου 400 ευρώ τον μήνα. Αν λοιπόν αυτός λαμβάνει 200 ευρώ από κάποιο άλλο – και μιλάμε για πραγματικό εισόδημα και όχι για τεκμαρτά- ή αν εργάστηκε και αναλογεί το μήνα 200 ευρώ, τότε το υπόλοιπο θα είναι άλλα 200 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο. «Πιλοτικά θα εφαρμοστεί για εφέτος και από τον καινούργιο χρόνο καθολικά. Γι’ αυτό θα περιλαμβάνεται στον εφετινό προϋπολογισμό το σύνολο του ποσού που χρειάζεται για να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την Ελλάδα. Το δικαίωμα σε όλη την Ελλάδα θα ισχύει από τον Ιανουάριο».

Στην ερώτηση αν το εγγυημένο εισόδημα θα φορολογείται ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο».

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του οικογενειακού επιδόματος. «Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα επιδόματα. Τα οικογενειακά επιδόματα ή επιδόματα τέκνων και ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα βεβαίως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Αυτά όχι μόνο δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αλλά είναι πολιτική που αποφασίστηκε το τελευταίο διάστημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτά».

Και σημείωσε όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια: «Αν έχουν πάνω από 30 χιλιάδες εισόδημα και έχουν μέχρι δύο παιδιά ή αν έχουν πάνω από 55 χιλιάδες ευρώ και είναι τρίτεκνοι, θα το χάσουν. Και είμαι και υπέρ του γεγονότος ότι όποιος έχει 100 χιλιάδες εισόδημα δεν πρέπει να παίρνει επίδομα».

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης