Λάρισα » Επανέρχεται ο Θ. Ψύρρας για τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ

Επανέρχεται ο Θ. Ψύρρας για τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ

Επανέρχεται ο Θ. Ψύρρας για τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχετικά εκκρεμότητες του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: «Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καταργήθηκε, ως ΝΠΔΔ, μετά από συνεχή κοινωνική δράση 70 και πλέον ετών. Με το Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ Α” 88/18-04-2013) ο ΟΑΕΔ κατέστη καθολικός διάδοχος του καταργηθέντος ΟΕΚ και υπεισήλθε σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Το φορτίο που ανέλαβε ο ΟΑΕΔ είναι βαρύ.

Σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου (συζητήθηκε στις 10/07/2014), ανέδειξα τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Ωστόσο, δεν έλαβα πειστικέ απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα. Για αυτό, επανέρχομαι στο θέμα.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι:

Α) Οι εκατοντάδες εργατικές κατοικίες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες μέχρι την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. Πρόκειται για απολύτως εξοπλισμένα διαμερίσματα τα οποία απλώς “ρημάζουν”. Στο Νομό Λάρισας υπάρχουν 44 ακατοίκητες εργατικές κατοικίες στον δεύτερο οικισμό της Γιάννουλης, οι οποίες ήταν ανάμεσα στις 246 κατοικίες που κληρώθηκαν σε δικαιούχους τον Μάρτιο του 2009. από τότε μέχρι σήμερα τις τρώει ο χρόνος. Άλλες 17 κατοικίες παραμένουν ερημωμένες στον παλιό εργατικό οικισμό Γιάννουλης, από τις 685 συνολικά που είχαν κατασκευαστεί και παραδοθεί το έτος 1998. Δεν είναι όμως μόνο η Λάρισα. Και στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα και στον Αμπελώνα, υπάρχουν 8 συνολικά κατοικίες. Φυσικά δεν ευθύνεται το Υπουργείο για την καθυστέρηση των Δικαστηρίων. Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί λύση.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, που παρέστη στη συζήτηση, απέδωσε την καθυστέρηση στην προσφυγή δικαιούχων, που είχαν αποκλειστεί, στα δικαστήρια, δίχως όμως να προτείνει εναλλακτική λύση. Μάλιστα, δεν τοποθετήθηκε στη λύση που πρότεινα, επικαλούμενος παλαιότερη τροπολογία.

Ειδικότερα, το 1987 ο τότε υπουργός Εργασίας, κ. Παπαπαναγιώτου, είχε προωθήσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία να δίνεται το δικαίωμα να κατοικηθεί το σπίτι από τον επιλαχόντα, και όχι από εκείνον που εκκρεμεί ένσταση στα δικαστήρια και ανάλογα με την τελεσίδικη απόφαση, όταν εκδίδεται μετά από χρόνια ο μεν επιλαχών να παραμένει στο σπίτι, ο δε δικαιωθείς να κατοικεί σε σπίτι που θα του αγόραζε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (τότε ΟΕΚ, σήμερα ΟΑΕΔ) αντίστοιχης αξίας. Έτσι δεν θα υπήρχε το απαράδεκτο φαινόμενο να υπάρχουν εργατικές κατοικίες που χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και να παραμένουν αδειανές. Ούτε το φαινόμενο να “ξεριζώνονται” άνθρωποι από σπίτια μετά 15-20 χρόνια. Δυστυχώς, ενώ τότε ψηφίστηκε η τροπολογία, εφαρμόστηκε μόνο προσωρινά, οπότε το θέμα παραμένει άλυτο.

Ερωτώ, λοιπόν, κ. Υπουργέ:

Επεξεργάζεστε κάποια εναλλακτική λύση; Και εάν ναι, ποια είναι αυτή;

Β) Μεγάλο, επίσης, θέμα είναι η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων. Ο Υφυπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών και έκανε λόγο για 164 οικισμοί ανά την επικράτεια με 14.751 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών του Ολυμπιακού χωριού. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι “ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την κοστολόγηση του οικισμού του Ολυμπιακού χωριού, οπότε δρομολογείται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης για 3000 δικαιούχους, οι οποίοι θα παραλάβουν τα οριστικά παραχωρητήρια. Εντός του έτους αναμένεται να παραδοθούν οριστικά παραχωρητήρια σε 750 δικαιούχους στην περιοχή της Λάρισας”.

Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση, εάν θα δοθεί προτεραιότητα στην έκδοσή τους από τον ΟΑΕΔ και εάν επαρκούν οι υπάλληλοι. Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν υπάρχει καν γραφείο αποκλειστικής ενασχόλησης με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ. Οι υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ ασχολούνται με θέματα του ΟΑΕΔ και εκ παραλλήλου με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ.

Ερωτώ, λοιπόν, κ. Υπουργέ:

1) Θα δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων;
2) Θα επαρκούν οι υπάλληλοι;

Γ) Μείζονος σημασίας είναι, ακόμα, το θέμα των ενστάσεων δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης ενοικίου 2011. Πρόκειται για πρόγραμμα του 2011, με στοιχεία όμως του 2009. Το ΔΣ του ΟΕΚ με την υπ” αριθμ. 05/10-03-2011 απόφασή του καθόρισε τα δικαιολογητικά που έπρεπε να προσκομίσουν οι δικαιούχοι για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου έτους 2011. Πρόκειται για 2 σελίδες δικαιολογητικά. Εάν έλειπε έστω και ένα, η αίτηση δεν εξεταζόταν καθόλου. Μέχρι την κατάργηση του ΟΕΚ, η υπηρεσία της επιδότησης ενοικίου, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ δεν εξέταζε τις αιτήσεις, οι οποίες κατά την υποβολή τους δεν είχαν πλήρη τα δικαιολογητικά και οι αρμόδιοι υπάλληλοι βασιζόμενοι στην εν λόγω απόφαση δεν εξέδωσαν απορριπτικές αποφάσεις και δεν ενημέρωσαν σχετικά περί των αιτήσεων που δεν εξετάστηκαν. Τώρα αποφασίστηκε να επανεξεταστούν οι αιτήσεις, αφού υποβληθούν τα δικαιολογητικά που έλειπαν.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, εξέφρασα το φόβο ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση πολιτών, διότι:

1) Ορισμένοι δεν έκαναν ενστάσεις, οπότε είναι “ρηγμένοι”

2) Ορισμένα γραφεία περιφερειακά δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στους αιτούντες.

3) Το 40% των αιτήσεων προερχόταν από αλλοδαπούς. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα.

4) Θα μοιραστούν χρήματα με βάση οικονομικά στοιχεία του 2009. Από τότε, όμως έχουν αλλάξει όλα άρδην.

Πρότεινα δε να γίνει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης με στοιχεία των δικαιούχων του τρέχοντος και του προηγούμενου οικονομικού έτους. Έτσι, θα μπορούν να καταθέσουν όλοι δικαιολογητικά. Και όσοι είχαν καταθέσει το 2011 και νέοι. Για το ζήτημα αυτό δεν έλαβα καμιά απάντηση.

Ερωτώ, λοιπόν, κ. Υπουργέ:

1. Γιατί εμμένετε στην επανεξέταση των ενστάσεων δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης ενοικίου 2011 και δεν εγκαινιάζετε ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης με στοιχεία των δικαιούχων του τρέχοντος και του προηγούμενου οικονομικού έτους;
2. Τι θα γίνει με όσους δεν υπέβαλαν ενστάσεις;
3. Τι θα γίνει με αλλοδαπούς που έχουν ήδη φύγει από τη χώρα;»

Διαβάστε επίσης