Οικονομία » Δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με διακανονισμό που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη τους από κόκκινα δάνεια προς τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του χρέους των επιχειρήσεων, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε ευρεία σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με την τρόικα που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η ρύθμιση να εφαρμοστεί πρώτα για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια να εξεταστεί αν θα επεκταθεί και στα νοικοκυριά.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΑ. Πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που θα αφορά τις επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και θα έχει ως στόχο να συγκεντρώσει και να αναδιαρθρώσει τα χρέη τους σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στους προμηθευτές της επιχείρησης.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση, αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε εις βάρος των έντιμων ανθρώπων» δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ολοι οι πιστωτές θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον οφειλέτη και θα αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για τη ρύθμιση των οφειλών του και τους τρόπους αποπληρωμής, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν: περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών, χαμηλότερα επιτόκια, διαγραφή προστίμων αλλά ακόμη και τη συμμετοχή των πιστωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Οι πιστωτές επίσης θα μπορούν να ζητούν και να σχεδιάζουν μαζί με τον οφειλέτη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση προσωπικού ή την αλλαγή του μάνατζμεντ. Οι διαδικασίες με τις οποίες θα αποφασίζεται το σχέδιο ρύθμισης σε κάθε περίπτωση θα είναι γρήγορες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συζητείται η λύση του κουρέματος.

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης χαρακτήρισε το κούρεμα των δανείων και των οφειλών ως «απαγορευμένη λέξη».

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι όταν η αγορά ομαλοποιηθεί δεν θα χρειάζεται.

Στην ίδια χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκαν ακόμη μια μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μια μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία. Οπως αναφέρθηκε από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, το πτωχευτικό Δίκαιο είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ενδεικτικό είναι, σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη, ότι το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται ύστερα από 10 χρόνια.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Πάντως, τρόικα και κυβέρνηση κρίνουν επιβεβλημένη την αντιμετώπιση του φαινομένου των κόκκινων δανείων προκειμένου να αρχίσει να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, καθώς σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών αγγίζουν πλέον τα 160 δισ. στο σύνολο της οικονομίας, με τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται σε 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 αφορούν τα δάνεια των επιχειρήσεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία να φθάνουν τα 67 δισ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνονται σε 16 δισ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει όχι μόνο έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα, αλλά και με πολιτικά κριτήρια. «Κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά. Από τη μια είναι η τρόικα, αλλά από την άλλη είναι η ευθύνη μας απέναντι στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία» υπογράμμισε μετά το τέλος της συνάντησης με την τρόικα.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης: