Λάρισα » Στα… σκαριά αιολικό πάρκο στη Λάρισα
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

Στα… σκαριά αιολικό πάρκο στη Λάρισα

Στα… σκαριά αιολικό πάρκο στη Λάρισα

Εκτενές ρεπορτάζ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα, δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

«Οι όμιλοι Κοπελούζου-Μυτιληναίου και μια παλιά γνώριμη της ελληνικής, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης, η πολυεθνική Enercon, θα λάβουν ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές για να «επενδύσουν» στα αιολικά πάρκα σε Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρο, Νάξο, Δελφούς και Βόνιτσα.

Ο Αίολος δεν λατρεύτηκε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα σαν θεός, παρ” όλα αυτά ήταν σεβαστός, αφού έπαιζε τον ρόλο του «ταμία των ανέμων». Προφανώς, αυτή η ιδιαίτερη σχέση των ανέμων με το ταμείο εμπνέει και τους επιγόνους των αρχαίων Ελλήνων, που εσχάτως ανακάλυψαν τις μπίζνες του αέρα. Δουλειές καθόλου για αεριτζήδες ωστόσο, αφού τα αιολικά πάρκα που ετοιμάζεται να σπείρει η κυβέρνηση θα επιδοτούνται με εκατομμύρια ζεστά ευρώ.

Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρος, Νάξος, Δελφοί, Βόνιτσα είναι οι τόποι που θα γευτούν από πρώτο χέρι την πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του κυρίου Μηταράκη, που πέρασε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Κοπελούζος-Μυτιληναίος θα μοιραστούν το 50% και το άλλο 50% η γερμανική πολυεθνική Enercon, ενώ με 93.149.945 ευρώ θα ενισχυθούν οι επενδυτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το νομοσχέδιο και «νέα Siemens» τη γερμανική πολυεθνική. Πρόκειται για μια παλιά γνώριμη του ελληνικού κράτους, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές έχει καταθέσει εναντίον της Enercon αγωγή, με την κατηγορία της δόλιας εξαπάτησης για υπερκοστολόγηση της σύμβασης για 9 αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, ενώ εναντίον της έχει κινηθεί και η γερμανική Δικαιοσύνη για υποθέσεις διακρατικής διαφθοράς.

Στα κρυφά

Κατά τον προσφιλή στην κυβέρνηση τρόπο, το νομοσχέδιο εισήχθη με επείγουσες διαδικασίες στις 20 Ιουνίου. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μία εβδομάδα μετά. Οι βουλευτές κλήθηκαν να επεξεργαστούν με διαδικασίες-εξπρές τρία κομβικής σημασίας νομοθετήματα: το ρυθμιστικό, αυτό για τη «μικρή ΔΕΗ» και αυτό για τα αιολικά πάρκα.

Ολα αυτά στο φόντο του εσπευσμένου κλεισίματος της Ολομέλειας «ελλείψει νομοθετικού έργου»! Αλλωστε, με ποιόν να πρωτοδιαβουλευτεί η κυβέρνηση; Συντονιστικές επιτροπές αγώνα στρέφονται κατά των αιολικών πάρκων απ” άκρου εις άκρον της χώρας: από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη κι από την Κεφαλλονιά μέχρι τη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι αντιδρούν και κινητοποιούνται.

Πυρ ομαδόν

*«Δεν λέμε όχι στις επενδύσεις, αρκεί να αναπτύσσουν την περιφέρεια και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Οταν δεν μας δίνετε αυτά τα στοιχεία, αλλά αθετείτε τις δεσμεύσεις σας προς τους μικροπαραγαγωγούς ενέργειας, δεν μπορούμε να συναινέσουμε», ανέφερε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛΛ.).

*Ο Πάρις Μουτσινάς (από τους ανεξάρτητους βουλευτές): «Με το κλείσιμο 400.000 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρήσεων χάθηκαν 700.000-800.000 θέσεις εργασίας. Αντί να χρηματοδοτούμε επενδύσεις που υπηρετούν άλλα συμφέροντα, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

*Επιφυλακτική απέναντι στο νομοσχέδιο υπήρξε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ), επικαλούμενη μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες «οι επενδύσεις αυτές των μεγάλων αιολικών είναι εξαιρετικά αποδοτικές και έχουν εγγυημένη απόδοση 15%, ακόμη και χωρίς την επιχορήγηση […]. Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε χρήματα και κίνητρα στους ίδιους και στους ίδιους;».

*Λάβρος ήταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): «Το νομοσχέδιο αποτελεί επιβεβαίωση της πεμπτουσίας του καπιταλισμού. Δεν υπάρχουν λεφτά για εμβόλια για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπάρχουν για τους κεφαλαιοκράτες, βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες».

*Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εξήραν το νομοσχέδιο για την «αναπτυξιακή πνοή του» και το υπερψήφισαν…

*«Η κυβέρνηση παραδίδει γην και ύδωρ σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου. «Εκτός από την επιχορήγηση, τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια προβλέπεται ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους μετόχους τους μερικώς ή εξ ολοκλήρου, από τον τραπεζικό δανεισμό μερικώς ή εξ ολοκλήρου, όπως μπορούν να ενισχυθούν επιπρόσθετα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και να δανειοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ, το ταμείο που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείτο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι άνεργοι αντιμετωπίζονται με απίστευτη φορομπηχτική πολιτική και εσείς εδώ κάνετε ένα πάρτι, βεβαίως νομοθετημένο!».

*Δεν είναι καθόλου τυχαία η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει όλα αυτά τα νομοθετήματα, εν μέσω θερινής ραστώνης. Η Ηρώ Διώτη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, που πρόκειται να… υποδεχτεί κι αυτή αιολικό πάρκο, μας εξηγεί: «Οι κυβερνώντες δεν διαθέτουν καμιά δημόσια πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τόσο χρειαζόμαστε, πέραν από το να τις βλέπουν ως μια ακόμα πηγή κέρδους για διάφορους επιχειρηματίες. Η συγκεντροποίηση των ΑΠΕ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διαχρονικά έχουν λάβει ιλιγγιώδη ποσά ως επιδοτήσεις, χαριστικές χαμηλές “ταρίφες” και επίσης χαριστικές ρυθμίσεις σε διάφορα νομοσχέδια που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί είναι ένα σχέδιο, το οποίο εκτελείται με ευλάβεια. Τα τέσσερα αιολικά είναι συμφερόντων των ομίλων Μυτιληναίου και Κοπελούζου. Αυτοί οι ίδιοι εμφανίζονται και ως “μνηστήρες” για τη ΔΕΗ. Τυχαίο;».

Έτσι λοιπόν, για 6 αιολικά πάρκα το σύνολο των επιδοτήσεων είναι 66 εκατ. ευρώ και οι φοροαπαλλαγές 28 εκατομμύρια…».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών / Ντίνα Δασκαλοπούλου

Διαβάστε επίσης