Οικονομία » «Aσήκωτο» το καλάθι του σούπερ μάρκετ

«Aσήκωτο» το καλάθι του σούπερ μάρκετ

«Aσήκωτο» το καλάθι του σούπερ μάρκετ

Η… εξόρμηση σε ένα σούπερ μάρκετ έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι μέρος μιας καθημερινής ψυχοθεραπείας. Κάποτε μπορεί να ήταν ευχάριστη, τώρα πλέον είναι αρκούντως δαπανηρή.

Όπως σημειώνει το Έθνος σε σχετικό ρεπορτάζ, το καλάθι της νοικοκυράς θα μπορούσε να είναι ακόμα και 30% φθηνότερο, σε σχέση με το γαλλικό, το αγγλικό και το ισπανικό, αν τα προϊόντα στη χώρα μας είχαν τον μηδενικό ΦΠΑ της Αγγλίας ή έστω τους χαμηλότερους των άλλων κρατών.

Μια συγκριτική έρευνα τιμών που διενήργησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε 20 προϊόντα τα οποία πωλούνται σε οργανωμένες αλυσίδες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έφερε τα συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Τα είδη αυτά, τρόφιμα, απορρυπαντικά, οπωροκηπευτικά, γλυκίσματα, κρεατικά κλπ. στην Ελλάδα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ 13%, ενώ τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 23%. Στην Αγγλία ο ΦΠΑ είναι 0%, στη Γαλλία 10% και 5,5%, ενώ δύο είναι οι συντελεστές και στην Ισπανία 10% και 4%.

Το κόστος για τα αγαθά αυτά, που είναι αναγκαία σε μία οικογένεια, ανέρχεται στην Ελλάδα στα 42,06 ευρώ. Στην Ισπανία η αξία τους είναι 42,04 ευρώ, η Γαλλία είναι η ακριβότερη χώρα με σύνολο πληρωμής τα 57,13 ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο λογαριασμός γράφει… 56,40 ευρώ.

Παρά τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, το συγκεκριμένο «καλάθι» είναι στην Αγγλία και τη Γαλλία κατά 36% και 34% ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ελλάδας. Με την Ισπανία δεν υπάρχουν διαφορές.

Πραγματική αξία

Αν το ζητούμενο είναι ποια είναι η πραγματική αξία των συγκεκριμένων προϊόντων και πόσο -αντιστοίχως- είναι το ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων, τότε πρέπει να αφαιρέσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, τότε το βρετανικό και το γαλλικό καλάθι γίνεται ακόμη ακριβότερο, κατά 45%, συγκριτικά με το ελληνικό και το ισπανικό είναι υψηλότερο κατά 6%. Ή το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο ακόμη και 30% σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι πέρα από τον ΦΠΑ, παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι:

  • Η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη.
  • Η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κλπ.).
  • Το μέγεθος της αγοράς και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες των προϊόντων.
  • Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε σχέση με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παρασκευής τους.
  • Τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία).
  • Η παραγωγικότητα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου σε κάθε χώρα.
  • Οι καταναλωτικές συνήθειες σε κάθε χώρα.
  • Το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα.

Βάσει αυτών των αναγωγών και των συσχετισμών υπάρχουν προϊόντα που στην Ελλάδα κοστίζουν ακριβότερα από άλλες χώρες και προϊόντα που στη χώρα μας τα βρίσκει κανείς πιο φτηνά. Επί παραδείγματι το ψωμί για τοστ στην Ελλάδα είναι ακριβότερο ακόμη και 80% σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ πωλείται προς 2,20 ευρώ η συσκευασία των 480 με 500 γρ. ενώ εκεί είναι στα 1,22 ευρώ. Στην Ισπανία διατίθεται προς 1,49 ευρώ και στη Γαλλία 1,38 ευρώ.

Υψηλές τιμές καταγράφονται στη χώρα μας και στο νωπό γάλα του ενός λίτρου. Πωλείται προς 1,22 ευρώ, όταν στην Ισπανία έχει 1,02 ευρώ και τη Γαλλία 1,17 ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ακριβότερη χώρα στο γάλα με τιμή 1,47 ευρώ.

Φθηνότεροι έως και 60% είμαστε στα οπωροκηπευτικά και συγκεκριμένα στα κρεμμύδια. Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κοστίζουν 0,72 ευρώ το κιλό, όταν στη Γαλλία πωλούνται 1,84 ευρώ.

Με στόχο τη μείωση των τιμών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος ξεκίνησε συναντήσεις με επιχειρηματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα με εταιρείες που παράγουν προϊόντα του σκληρού πυρήνα του καλαθιού της νοικοκυράς.

Διαβάστε επίσης