Οικονομία » «Βελούδινη λύση» για τα κόκκινα δάνεια

«Βελούδινη λύση» για τα κόκκινα δάνεια

«Βελούδινη λύση» για τα κόκκινα δάνεια

Μία προσεκτική λύση που θα επιτρέψει να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» των κόκκινων δανείων σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα απέκλεισε τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα συγκεντρωνόταν το σύνολο των κόκκινων δανείων των τραπεζών και απορρίπτει κατηγορηματικά μία γενική ρύθμιση οφειλών.

Και αυτό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα θα ήταν μεγάλος καθώς θα οδηγούσε και τους συνεπείς δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.

Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζονται συντονισμένα με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο σχεδιασμό των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών υπέρ των τραπεζών.

Παράλληλα, όπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής» μελετώνται οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τον εξωδικαστικό διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, ενώ με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που έχουν χορηγήσει κυρίως προς επιχειρήσεις μεγάλα δάνεια και έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους την πλειοψηφία των χορηγήσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση να παίρνουν τις αποφάσεις.

Όλες οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής ιδιωτικού χρέους, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι τραπεζίτες. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη το μεσημέρι και στη συηνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση με την τρόικα, η οποία θα μείνει στην Αθήνα, συνεχίζοντας τον έλεγχό της, μέχρι την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ