Εκπαίδευση » Σχολεία » Τέλος οι εκπαιδευτικοί – φαντάσματα

Τέλος οι εκπαιδευτικοί – φαντάσματα

Τέλος οι εκπαιδευτικοί – φαντάσματα

Αλλάζουν όλα μέχρι το τέλος Ιουλίου στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία δυσπρόσιτων και ακριτικών περιοχών, με στόχο την άμεση κάλυψη των κενών που προκαλούνται κάθε χρόνο.

Εκτός από την επαναφορά της εντοπιότητας για τους δασκάλους και καθηγητές, την οποία προανήγγειλε την Παρασκευή ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπό μελέτη βρίσκεται – σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – και το ξεκλείδωμα ύστερα από τέσσερα χρόνια του πίνακα αναπληρωτών. Ο πίνακας αυτός έχει κλειδώσει από τις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε δεν προσμετράται η προϋπηρεσία τους. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς ακριβώς – και αν τελικά – θα γίνει το ξεκλείδωμα, αλλά μελετάται σοβαρά στο πλαίσιο της απόφασης για νέα μοριοδότηση όσων αναπληρωτών επιθυμούν να εργαστούν σε δυσπρόσιτα σχολεία.

Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι ώστε η επικείμενη επαναφορά της μοριοδότησης να μην καταλήξει ξανά σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών-φαντασμάτων όπως του Αϊ-Στράτη, δηλαδή σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι δήλωναν ακριτικές περιοχές για να πάρουν τα πρόσθετα μόρια και μετά με διάφορες μεθόδους (αποσπάσεις, επαπειλούμενες κυήσεις, άδειες κ.λπ.) δεν πατούσαν στα σχολεία αυτά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλα κενά, ενώ θεωρητικά είχαν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί οι οποίοι λάμβαναν και τα μόρια του δυσπρόσιτου. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, μελετάται τα μόρια να δίνονται μόνο σε όσους πραγματικά υπηρετήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο δυσπρόσιτο σχολείο και όχι σε όποιον δεν πάει καθόλου ή φύγει από αυτό πριν από τον προκαθορισμένο χρόνο, για οποιαδήποτε αιτία και χρονικό διάστημα.

Προτεινόμενες αλλαγές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε να ανοίξουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα στις 11 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος θα καταθέσει μέχρι τα τέλη του μήνα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, αλλά και τη συγκρότηση Συνόδου των πρώην υπουργών Παιδείας, προκειμένου οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις να έχουν συνέχεια.

Αρχικά οι αλλαγές θα αφορούν τους αναπληρωτές, ενώ από το επόμενο έτος θα επεκταθούν στις μεταθέσεις των δασκάλων και των καθηγητών για ακριτικές περιοχές. Στόχος είναι να βρίσκονται όλοι στα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώνονται σύντομα όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές ώστε φέτος να μην έχουμε το λεγόμενο «τέταρτο κύμα», δηλαδή αποσπάσεις μεταθέσεις κ.λπ. που γίνονται Δεκέμβριο η και Ιανουάριο, προκειμένου να μην εμφανιστούν κενά στα σχολεία.