Ελλάδα » «Πάρτυ» με τους μισθούς στο Δημόσιο

«Πάρτυ» με τους μισθούς στο Δημόσιο

«Πάρτυ» με τους μισθούς στο Δημόσιο

Με οικονομική ασφυξία απειλεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία συνεχίζουν να “αρνούνται” την απογραφή και την ένταξη τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι οι μισθολογικές αλλαγές στους δημόσιους υπαλλήλους με στόχο όχι οπωσδήποτε νέες περικοπές αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αυξήσεις για όσους υποαμείβονται σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, θα φέρει τουλάχιστον “εξορθολογισμό” της μισθολογικής δαπάνης.

Ωστόσο, η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και σε αντίστοιχες θέσεις, οι οποίοι όμως εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία και οργανισμούς, δείχνει ότι για χρόνια με την ανοχή, αν όχι με τη συνενοχή των κυβερνήσεων, γινόταν “πάρτι” με τα λεφτά των φορολογούμενων.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και σήμερα αρκετοί στο Δημόσιο, είχαν «φτιάξει» ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες το μισθό τους, χωρίς κανείς πραγματικά να τους ελέγχει, καθώς οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, έβλεπαν τις ψήφους και όχι τη ζημιά στα δημόσια οικονομικά.

Αντίστοιχες ανισότητες έχουν εντοπιστεί ακόμα και στις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις εντός έδρας και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών υπουργείων, αλλά ακόμα και μεταξύ αυτών που εργάζονται στο ίδιο υπουργείο, ανάλογα με το αν είχαν την εύνοια ή όχι του υπουργού ή των προϊσταμένων τους.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων στο δημόσιο οι οποίοι υποαμείβονται σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αλλά και τις σπουδές που έχουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ με πολύ υψηλότερους μισθούς χωρίς ωστόσο να έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση ή να το δικαιολογεί το είδος της εργασίας τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός Δημοσίων υπαλλήλων με απολυτήριο δημοτικού, οι οποίοι αμοίβονται με μεγαλύτερους μισθούς από καθηγητές πανεπιστημίου.

Ο μισθολογικός εξορθολογισμός, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να επηρεάσει από την 1η Ιανουαρίου 2015, τουλάχιστον 450.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα αμείβονται κατόπιν αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με “οικονομική ασφυξία” τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία συνεχίζουν να “αρνούνται” την απογραφή και την ένταξη τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).

Όπως έχει γράψει το Capital.gr εκτός ελέγχου παραμένουν οι μισθολογικές απολαβές σε αρκετά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς οι διοικήσεις τους συνεχίζουν να αγνοούν τις διατάξεις των σχετικών νόμων, αρνούμενες να ενταχθούν στην ΕΑΠ άρα και να εφαρμόσουν κατά γράμμα το ενιαίο μισθολόγιο.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν εντοπίσει δεκάδες περιπτώσεις φορέων στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί είτε ορθά είτε καθόλου το ενιαίο μισθολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα τα στελέχη του ΓΛΚ έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις των φορέων να προχωρήσουν άμεσα στην ορθή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν αποκλείσεις, με τις παρεμβάσεις τους σε πρώτη φάση να έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν διορθωθούν οι αποκλίσεις θα ζητηθεί η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Ωστόσο, τα περιθώρια για τις διοικήσεις των ΝΠΙΔ έχουν στενέψει ιδιαίτερα καθώς με εγκύκλιο την οποία απέστειλε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους γενικούς γραμματείς όλων των υπουργείων και κοινοποιήθηκε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), ζητά έως τις 15 Ιουλίου όλα τα ΝΠΙΔ των δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων και να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ανασταλεί η επιχορήγηση ή η απόδοση πόρων ή οποιαδήποτε μορφή ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα θα ανασταλεί η καταβολή των αμοιβών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, όσων ΝΠΙΔ δεν συμμορφωθούν.

Μάλιστα οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν εκεί, καθώς εάν οι φορείς υνεχίσουν να μη πληρώνονται μέσω της ΕΑΠ, τότε θα υπάρξει αυτοδίκαιη παύση της θητείας των εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων των ΝΠΙΔ.

Πηγή:www.capital.gr