Λάρισα » Λαρισαίοι που… «έκλεβαν» το ΙΚΑ
ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

Λαρισαίοι που… «έκλεβαν» το ΙΚΑ

Λαρισαίοι που… «έκλεβαν» το ΙΚΑ

Σαφάρι για την «επιστροφή» 13,4 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει επιτήδειοι έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ, που το τελευταίο διάστημα κατέθεσε 861 μηνυτήριες αναφορές, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει πως η δράση των επιτηδείων φτάνει ακόμα και τα δεκατρία χρόνια. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει το θέμα είναι πως τα ποσά που διεκδικούνται σε πολλές υποθέσεις ξεπερνούν τα 50.000 και φτάνουν έως και τα 235.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος», δύο είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες εις βάρος του ΙΚΑ:

  • Η παράνομη είσπραξη συντάξεων μετά τον θάνατο του δικαιούχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά συνέχιζαν να εισπράττουν συνδικαιούχοι (π.χ. παιδιά, αδέλφια) των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς δεν είχε δηλωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου.
  • Η παράνομη είσπραξη συντάξεων χηρείας. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο χήρος ή η χήρα έκανε στην πορεία νέο γάμο, τον οποίο… ξέχασε να δηλώσει για να μη διακοπεί η καταβολή της σύνταξης.

Σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου όσοι παράνομα εισέπραξαν τη σύνταξη -μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης- επιστρέφουν τα χρήματα. Μία τέτοια υπόθεση καταγράφεται στη Λάρισα, όπου η σύνταξη και το ποσό που επιστρέφεται στο Ταμείο (μαζί με τους τόκους) φτάνει τα 7.193 ευρώ.

ΙΚΑ Λαρισαίοι

Οι τρεις περιπτώσεις Λαρισαίων που ερευνούνται από το ΙΚΑ, όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα, φτάνουν στο ποσό των 165.000 ευρώ και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα βρεθούν στη θέση του κατηγορούμενου