Λάρισα » «Δράσεις για να παραμείνει η κυριακάτικη αργία»

«Δράσεις για να παραμείνει η κυριακάτικη αργία»

«Δράσεις για να παραμείνει η κυριακάτικη αργία»

Με δύο θέματα στην ατζέντα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου.

Το πρώτο θέμα αφορούσε τη διατήρηση της Κυριακής – Αργίας, αλλά και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με τις οποίες θα αναδεικνύεται η αντίθεση στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε: «Καταγγέλλουμε την υπουργική απόφαση, που υπογράφτηκε πριν μερικές μέρες και προβλέπει την άμεση πιλοτική λειτουργία, 52 Κυριακές το χρόνο, όλων των εμπορικών καταστημάτων, σε 10 περιοχές. Στόχος τους είναι, να γενικευτεί σε όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου μέσα στο 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας, έχει εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή, στο ήδη αποπνιχτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κατ’ εντολή των μεγαλεμπόρων, κυβέρνηση και τρόικα μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους. Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου, με την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων».

Παράλληλα, εκφράστηκε κάλεσμα «στους μικρέμπορους, να αντιπαλέψουμε από κοινού και να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια σε αυτήν την μεθόδευση, που μας οδηγεί στην χειροτέρευση των συνθηκών της εργασίας και της ζωής μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, υπάρχει πρόγραμμα από τα σωματεία εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών – βιοτεχνών και μικρών εμπόρων, αλλά και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου, για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων, του ασφαλιστικού. Όλη αυτή η δραστηριότητα εντάσσεται στα πλαίσια του 10ημερου δράσης, που αποφάσισε η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σε πρόσφατη συνεδρίαση της, εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά σε όλο τον κλάδο».

«Προσπαθούν να βάλουν στο γύψο το δικαίωμα της απεργίας»

Τα στελέχη διοίκησης του ΕΚΛ αναφέρθηκαν και στην προώθηση ρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας επισημαίνοντας πως «η προσπάθεια της συγκυβέρνησης, να βάλει στο «γύψο» το δικαίωμα της απεργίας, που καταχτήθηκε με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες, να επαναφέρει το κατάπτυστο ΛΟΚ-ΑΟΥΤ (ανταπεργία εργοδοτών), να παρέμβει ακόμα πιο ωμά στη λειτουργία και δράση των συνδικάτων, τα οποία είναι κατάχτηση της σκληρής πάλης των εργαζομένων και να τα στραγγαλίσει οικονομικά, κόβοντας αυθαίρετα χρήματα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα λειτουργικά έξοδα, που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, δεν είναι εκσυγχρονισμός όπως υποστηρίζει.

Είναι ωμή παρέμβαση για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, αποδυνάμωσης και αφοπλισμού των συνδικάτων, για να παραδώσει αιχμάλωτους και ανοργάνωτους, τους εργαζόμενους στις ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί πιστά».