Οικονομία » Αποτυχία στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων

Αποτυχία στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων

Αποτυχία στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων

Το αίτημα για αύξηση των δόσεων για τις οφειλές στα ταμεία τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα με των διοικητών των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, στους τεχνοκράτες των δανειστών, δόθηκαν τα στοιχεία για την πλήρη αποτυχία του νόμου που πρότεινε πέρσι η τρόικα για την ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, από τον γενικό γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε 1 χρόνο στο ΙΚΑ από τους 300.000 οφειλέτες, ρύθμισαν χρέη μόνο οι 20.000 οφειλέτες. Όμως ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στον ΟΑΕΕ καθώς από τους 378.000 οφειλέτες, ρύθμισαν χρέη 25.000 οφειλέτες. Συνολικά και στα δύο ταμεία οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Οι διοικητές των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, στην δίωρη σύσκεψη, τόνισαν στους εκπροσώπους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα ότι ο σημερινός νόμος είσπραξης των οφειλών δεν συμβάλλει στον περιορισμό των ελλειμμάτων, καθώς μόνο για φέτος το έλλειμμα των τριών μεγαλύτερων ταμείων θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας ζητά να αυξηθούν οι δόσεις από 36 που είναι σήμερα τουλάχιστον σε 72, και για όσους ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις να «παγώσει» το μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών.

ΠΗΓΗ: MEGA