Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Σκηνικό σύγκρουσης στο δήμο Λαρισαίων!
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗ ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Σκηνικό σύγκρουσης στο δήμο Λαρισαίων!

Σκηνικό σύγκρουσης στο δήμο Λαρισαίων!

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Αν το φετινό καλοκαίρι έχει ένα χαρακτηριστικό, αυτό δεν είναι άλλο από τη αστάθεια που παρατηρείται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Από κει δηλαδή που ο έντονος καύσωνας κάνει ανυπόφορη τη ζωή των κατοίκων, ξαφνικά μπουρίνια έρχονται και ανατρέπουν την όλη κατάσταση. Λίγο – πολύ αυτό αναμένεται να είναι και το σκηνικό που θα ζήσουμε από Σεπτέμβρη σε πολιτικό επίπεδο, με την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, και με αφορμή τις πρώτες ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και η στενή ομάδα συνεργατών του. Αιτία; Τα οικονομικά του δήμου Λαρισαίων.

H κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων, φαίνεται ότι είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα» πονοκέφαλος της νέας δημοτικής αρχής. Ήδη, ο νέος δήμαρχος δεν κρύβει από τους στενούς του συνεργάτες τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, που προκύπτουν από τη διαδικασία της ενημέρωσης που έχει από στελέχη του υπηρεσιακού μηχανισμού του Δήμου. Ο Απόστολος Καλογιάννης, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, δεν ήταν λίγες οι φορές που έμεινε με το …στόμα ανοικτό, ακούγοντας πληροφορίες επίσημες αλλά και ανεπίσημες.

Ο ορισμός  των αντιδημάρχων με στόχο την έγκαιρη ενημέρωσή τους, πριν την 1η Σεπτεμβρίου, είχε και ως στόχο η νέα δημοτική αρχή να αποκτήσει όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και ευκρινέστερη εικόνα της κατάστασης που πρόκειται να διαχειριστεί.

Όπως όλα δείχνουν η διαδικασία της απογραφής – ελέγχου της οικονομικής κατάστασης στο Δήμο θα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη ενέργεια της νέας δημοτικής αρχής, μόλις αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της. Άλλωστε η διενέργεια ενός τέτοιου ουσιαστικού ελέγχου, αποτελούσε κορωνίδα στο προεκλογικό πρόγραμμα της «Συμπαράταξης» σε σχέση με τη διοίκηση στο Δήμο.

Καλογιάννης Τζανακούλης (1)

Οι δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου Κ. Τζανακούλη, στην πρώτη συνάντηση με τον Απόστολο Καλογιάννη μετά τις εκλογές, για την «προίκα» των δυο εκατομμυρίων που αφήνει στο ταμείο του Δήμου ως πλεόνασμα, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της νέας δημοτικής ομάδας, εξετάζοντας πρακτικά το αντίκρισμα τους, αφού είναι γνωστό, ανάμεσα σε άλλα, πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε απαιτήσεις τρίτων από το Δήμο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Μέχρι ωστόσο να ολοκληρωθεί καταρχήν η διαδικασία της ενημέρωσης ο νέος δήμαρχος και οι συνεργάτες του, αναμένεται να είναι φειδωλοί στις  τοποθετήσεις τους. Το πρώτο δείγμα γραφής το έδωσαν στην σύσκεψη της δημοτικής ομάδας της περασμένης Δευτέρας, οπότε έγιναν και οι ανακοινώσεις για τους νέους αντιδημάρχους.

Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία της νέας δημοτικής αρχής, εστιάζεται σε θέματα που η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου δεν είχε ασχοληθεί εντατικά. Ενδεικτικά ως τέτοιο αναφέρεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αντικείμενο στο οποίο αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, αφού στους κόλπους της νέας δημοτικής αρχής θεωρείται δεδομένο πως τέτοιες ενέργειες και δράσεις  θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Έμφαση επίσης θα δοθεί από το πρώτο διάστημα στα ζητήματα της καθημερινότητας, όπου παρατηρούνται προβλήματα και παράπονα από πολίτες.

Ανεξαρτήτως πάντως των προτεραιοτήτων, όπως αυτές τουλάχιστον καταγράφονται ήδη εντατικά, το μεγάλο στοίχημα του Απόστολου Καλογιάννη είναι να «δέσει» η ομάδα των αντιδημάρχων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους συνεργάτες – δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι από 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να βρεθούν στις θέσεις ευθύνης των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Ο νέος δήμαρχος, τόσο ως πρόσωπο, όσο και ως φιλοσοφία διοίκησης, αντιλαμβάνεται πως η απαραίτητη συνθήκη που οδηγεί σε μια επιτυχημένη διακυβέρνηση, είναι η απόδοση της ομάδας, ως σύνολο. Ο ίδιος πάντως, εμφανίζεται βέβαιος ότι εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και οι στόχοι που έχουν τεθεί, στο τέλος της θητείας, στη Λάρισα θα έχουν γίνει μικρά και μεγαλύτερα «θαύματα». Όπως και να έχει πάντως, ολοένα και περισσότεροι απ’ αυτούς που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σημειώνουν με νόημα πως «μόλις πιάσουν τα πρωτοβρόχια, ο καύσωνας αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο εντός του δημαρχιακού μεγάρου».

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Larissanet

Διαβάστε επίσης: