Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » «Ξεπουλάνε τους δημόσιους χώρους»
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜ. ΓΕΛΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

«Ξεπουλάνε τους δημόσιους χώρους»

«Ξεπουλάνε τους δημόσιους χώρους»

Tην εκτίμηση ότι το πέρασμα εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ, θα οδηγήσει σε αποκλεισμό των πολιτών από τα δημόσια αγαθά, εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Τεμπών στον Πυργετό,  με θέμα οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο κ. Γελαλής σημείωσε τα εξής:

 

Ολοκληρώθηκε το «πέρασμα» 1000 και πάνω ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ ως μνημονιακή υποχρέωση ενώ συνεχίζουν να περνούν και άλλα ακίνητα με στόχο την εκποίησή τους με χαμηλό τίμημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Πρόκειται για ένα οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο που είναι σε εξέλιξη. Για να γίνει αυτό κατανοητό πρέπει να σημειώσουμε ότι:

Στα εν λόγω ακίνητα περιλαμβάνονται τόσο μικρά οικόπεδα ενταγμένα στον πολεοδομικό ιστό, όσο και μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου. Περιλαμβάνονται επίσης ακίνητα ενταγμένα σε προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει ακόμα παραλίες και κατοικημένες περιοχές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, οι επίδοξοι επενδυτές δεν πληρώνουν φόρους μεταβίβασης και απαλλάσσονται και από την γραφειοκρατία.

Η παραχώρηση αυτών των περιοχών είναι δυνατό να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και να αποκλείσει από τη χρήση αυτού του τμήματος, το σύνολο σχεδόν των κατοίκων, των επισκεπτών και των τουριστών της περιοχής.

Σε άλλες περιπτώσεις, εκτάσεις που εκχωρήθηκαν σε ιδιώτες, θα έχουν ως αποτέλεσμα να στερηθούν την πρόσβαση στην θάλασσα ολόκληρη η περιοχή αλλά και οι εργαζόμενοι. Σε άλλες περιπτώσεις θα υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή, όταν πρόκειται για περιοχές NATURA.

Τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί ανήκουν σε όλους τους πολίτες ως δημόσιοι χώροι και εκποιούνται μαζί με τα κοινωνικά αγαθά, όπως η ΔΕΗ, το Νερό, ο ΟΣΕ.  Το ξεπούλημα στρατηγικών υποδομών της χώρας θα στερήσουν την εθνική οικονομία από μια σταθερή και σημαντικού μεγέθους δημόσια επένδυση και το ελληνικό δημόσιο από έσοδα.

Βάσει μνημονίου, εκτός από τα ακίνητα που «πέρασαν» στο ΤΑΙΠΕΔ στους Δήμους  Λάρισας, Αγιάς, Κιλελέρ και Τεμπών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών από τα δημόσια αγαθά και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, θα συνεχιστεί το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών και δεκάδες άλλα ακίνητα στη Θεσσαλία θα μεταφέρονται για «αξιοποίηση».

Μόνο με την λαϊκή αντίδραση μπορούν να ανατραπούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Ως ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουμε το ξεπούλημα και μαζί με φορείς και τα κινήματα πολιτών, που αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται, συμπορευόμαστε για την άμεση ακύρωση της μεταβίβαση των ακινήτων».