Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις φωτιές;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις φωτιές;

Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις φωτιές;

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Φωτ. Μερσίνα Τσαντοπούλου

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜπορεί να διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, όμως οι μεγάλες φωτιές που καταγράφηκαν στο νομό Λάρισας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έφεραν με ένταση στην επιφάνεια το θέμα της αντιπυρικής προστασίας.Η larissanet απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων απ’ τους οποίους και ζήτησε τις θέσεις τους σε ότι αφορά την προετοιμασία που έχει γίνει στα διάφορα επίπεδα της κρατικής μηχανής.

Κ. Αγοραστός: «Συντονιστικός ο ρόλος της Περιφέρειας»

Στον συντονιστικό ρόλο που έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ότι αφορά την αντιπυρική προστασία, αλλά και στην επικουρική υποστήριξη που παρέχει στο έργο της Πυροσβεστικής αναφέρεται στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Κάθε χρόνο κάνουμε τις συσκέψεις ώστε να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κάνει ειδική μνεία στα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν οι Δήμοι για την αντιπυρική προστασία δηλώνοντας πως «σίγουρα τα χρήματα αυτά είναι λιγότερα από το παρελθόν». Παράλληλα, αναφέρεται και στη διάθεση των μηχανημάτων της Περιφέρειας, όπως και στη μίσθωση άλλων, ώστε να υποβοηθείται το έργο της Πυροσβεστικής.

Ο περιφερειάρχης διαπιστώνει πως «φέτος για την περιοχή ξεκίνησαν νωρίς οι πυρκαγιές» και καλεί «η ατομική ευθύνη να γίνει και συλλογική».

Σ’ αυτό το σημείο κάνει έκκληση στους γεωργούς «να σταματήσει το φαινόμενο καύσης των σιτοκαλαμιών», μια κατάσταση που δείχνει να τον εξοργίζει. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 30 εστίες σε σιτοκαλαμιές» αναφέρει. Συνάμα, προσθέτει τα προβλήματα που προκύπτουν για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και τις καλλιέργειες, ενώ επισημαίνει και το οικονομικό κόστος που έχει αυτή η συμπεριφορά.

Μάλιστα, με νόημα σημειώνει το γεγονός ότι «θα υπάρξει πρόβλημα και με τα Ευρωπαϊκά Όργανα που ασχολούνται με τις επιδοτήσεις» σε περίπτωση που συνεχιστεί και διευρυνθεί το φαινόμενο της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων.

Ρ. Κομήτσας: «Τα χρήματα δεν επαρκούν»

«Η συνεργασία των Δήμων της περιοχής με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ήταν, όπως κάθε χρόνο, άριστη και μέχρι σήμερα υπάρχει απόλυτος συντονισμός» επισημαίνει στη δήλωσή του ο Ρίζος Κομήτσας, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ.

Παράλληλα, όμως, εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στα κονδύλια, που αφορούν στην αντιπυρική προστασία, αλλά και στο ελλιπές προσωπικό. «Τα χρήματα που έρχονται με καθυστέρηση από το κράτος σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας στις δασικές εκτάσεις, τα αλσύλλια ή τα περιαστικά δάση και την αντιπυρική οχύρωση των οικισμών μας. Εμείς, ωστόσο, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, προσπαθούμε για το καλύτερο» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει «το προσωπικό των Δήμων είναι ελλιπές και δεν υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικών υπηρεσιών πυροπροστασίας. Το δικό μας έργο είναι καθαρά επικουρικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και δίνουμε έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης των πυρκαγιών με τη λειτουργία πυρήνων εθελοντών στα χωριά μας».

Από τις αναφορές του κ. Κομήτσα δεν θα μπορούσε να λείψει ο «εφιάλτης» που έζησαν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, λόγω των μαζικών καύσεων των σιτοκαλαμιών. «Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα σιτοκαλαμιών, προ ημερών, στο Δήμο Κιλελέρ ενώ μικρές ζημιές καταγράφηκαν και σε ποιμνιοστάσια, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα έξω από τα χωριά μας. Περάσαμε μία εφιαλτική ημέρα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έφεραν την πυρκαγιά μία ανάσα από τους οικισμούς της Νίκαιας και των Νέων Καρυών αλλά τελικά όλα πήγαν καλά με την αυταπάρνηση των πυροσβεστών, τη συνδρομή των κατοίκων και του μηχανισμού του Δήμου, κυρίως όμως του ανέμου, που άλλαξε διεύθυνση και βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα» είναι η χαρακτηριστική αναφορά του δημάρχου της περιοχής.

Συνάμα αναφέρεται στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των αγροτών και στέλνει το δικό του μήνυμα: «Οι αγρότες ανησυχούν από την παραπληροφόρηση που διαχέεται και θεωρούν ότι η καύση των σιτοκαλαμιών βοηθάει στη μη εξάπλωση διαφόρων μυκήτων και μικροοργανισμών, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Για το λόγο αυτό επιδιώκουν την καύση των καλαμιών. Νομίζω ότι αυτή η πρακτική πρέπει να εγκαταλειφθεί και όλοι να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό όφελος για το χωράφι τους και ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι δραματικές, όπως και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την εκδήλωση πυρκαγιών για τις ίδιες τους τις περιουσίες, τα ποιμνιοστάσια, τις αποθήκες, ακόμη και τις οικίες τους».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αντ. Γκουντάρας: «Χιλιάδες ακαθάριστα οικόπεδα»

Στην ανάγκη ανασχεδιασμού και αναδιανομής των πόρων αναφέρεται ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, στον οποίο και απευθυνθήκαμε καθώς στον Αγιόκαμπο σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού.

«Τα χρήματα δεν θα πρέπει να δίνονται με βάση τον πληθυσμό, αλλά με βάση τις δασικές εκτάσεις και την επικινδυνότητα που αυτές έχουν» επισημαίνει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στο ποσό των 53.000 ευρώ που έλαβε – τόσο φέτος, όσο και πέρυσι – ο Δήμος Αγιάς για την αντιπυρική προστασία. «Τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα με βάση την έκταση, αλλά και τη σπουδαιότητα των δασικών συμπλεγμάτων στην περιοχή» τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγιάς. Κάνει, δε, ειδική μνεία στα 35.000 στρέμματα του βασιλικού κτήματος στο Πολυδένδρι, επισημαίνοντας «την ηθική ευθύνη που έχουμε να το διαφυλάξουμε».

Ο κ. Γκουντάρας δηλώνει ότι «οι βασικοί δασικοί δρόμοι έχουν καθαριστεί, ενώ θα γίνει και πρόσληψη διμηνιτών για τον καθαρισμό από χόρτα».

Πάντως, δεν παραλείπει να αναφερθεί σε συμπτώματα «ασυνειδησίας από την πλευρά ορισμένων πολιτών» σε ότι αφορά την κατάσταση που παρουσιάζουν «χιλιάδες ακαθάριστα οικόπεδα». «Εγκαταλείπουν σπίτια και οικόπεδα με τεράστια χόρτα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ καλεί τους ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων «να τα καθαρίσουν άμεσα». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η νομοθεσία είναι σαφής και προβλέπει πρόστιμα».

Ν. Μιχαλάκης: «Όλη η κοινωνία να δείξει ευαισθησία»

Την αισιοδοξία του, αλλά και την προετοιμασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ένα «δύσκολο καλοκαίρι, λόγω των καιρικών φαινομένων που ευνοούν τις πυρκαγιές», μεταφέρει στις δηλώσεις του ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Νικόλαος Μιχαλάκης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η προετοιμασία βρίσκεται «σε καλό επίπεδο».

Στο σημείο αυτό, πάντως, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «θα περίμενα από τους Δήμους να κάνουν σε προληπτικό επίπεδο περισσότερα σε ότι αφορά τις ζώνες πυροπροστασίας γύρω από οικισμούς, τα περιαστικά δάση και τον καθαρισμό δασικών δρόμων».

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφερόμενος στην Υπηρεσία, τονίζει ότι «το προσωπικό είναι επαρκές, ενώ έχουν γίνει και οι προσλήψεις των εποχικών». Παράλληλα, επισημαίνει την καλή κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων, τονίζοντας ότι «μετά από προσφορά ιδιωτών έγινε αλλαγή των ελαστικών των πυροσβεστικών».

Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρεται στην ανάγκη συντονισμού, ώστε «ο κάθε φορέας – Πολιτική Προστασία, Στρατός, Αστυνομία, Εθελοντές – να γνωρίζει τι να κάνει», ενώ προτάσσει και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Μάλιστα, καλεί τους πολίτες «να μην ανάβουν φωτιές τις θερμές ώρες της ημέρας, όταν μάλιστα έχει και δυνατό αέρα», ενώ σχετικά και με την καύση των σιτοκαλαμιών προτρέπει στην πλήρη εφαρμογή της σχετικής Εγκυκλίου.

«Πέρυσι σε όλη Θεσσαλία καταγράφηκαν 5.000 συμβάντα. Φέτος να είναι λιγότερα». «Κινδυνεύουν και χωριά όταν μάλιστα δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες» υπογραμμίζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής και αναφέρεται στο ρόλο των Πυροσβεστών να μπαίνουν μπροστά στη φωτιά για να τη σταματήσουν. Ο κ. Μιχαλάκης κάνει ειδική μνεία «στην προσοχή που απαιτείται σε στοχευμένες περιοχές όπως τα δάση του Κίσσαβου», ενώ καλεί «να περιοριστούν οι φωτιές στις κατασκηνώσεις και οι κτηνοτρόφοι να είναι πιο προσεκτικοί». «Όλη η Κοινωνία να δείξει ευαισθησία» τονίζει ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

ENTYΠΗ LARISSANET