Εκπαίδευση » Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού*
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού*

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού*

Γράφει ο Στράτος Στρατηγάκης

Μαθηματικός Ερευνητής

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι, στην ουσία, μια απλή διαδικασία, που έχει γίνει πολύπλοκη εξαιτίας των λάθος αντιλήψεων που έχουν κυριαρχήσει. Ο υποψήφιος πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

1ο βήμα. Επιλέγεις πεδίο ή πεδία, τις σχολές των οποίων θα δηλώσεις. Έχεις δικαίωμα να δηλώσεις όλες τις σχολές μέχρι δύο πεδίων, με όποια σειρά θέλεις, ακόμα και ανακατεμένα. Υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή των πεδίων, ανάλογα με την κατεύθυνση του υποψηφίου και το 6ο μάθημα που επέλεξε. Στο site του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού εμφανίζονται μόνο τα πεδία που μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος.

2ο βήμα. Εκτυπώνεις το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο. Υπάρχει στο siteτου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού στο κουμπί χρήσιμες πληροφορίες. Σβήνεις τις σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν, ώστε να μείνουν μόνο οι σχολές που σε ενδιαφέρουν.

3ο βήμα. Γράφεις σε ένα λευκό χαρτί τα τμήματα που σε ενδιαφέρουν με κριτήριο την επιθυμία σου και μόνο. Δεν κοιτάς καθόλου τις βάσεις προς το παρόν. Σημασία έχει να ιεραρχήσεις τις σχολές σύμφωνα με την επιθυμία σου και όχι σύμφωνα με τις βάσεις, λάθος που κάνουν πολλοί υποψήφιοι.

4ο βήμα. Γράφεις δίπλα σε κάθε τμήμα τη βάση του. Προσέχεις να έχεις δηλώσει σχολές από όλη τη γκάμα των βάσεων. Από κάθε χιλιάδα των βάσεων να έχεις δηλώσει δύο σχολές.

5ο βήμα. Αν μία σχολή με χαμηλότερη βάση βρίσκεται πάνω από άλλη με υψηλότερη βάση, τότε αποκλείεις τη σχολή με την υψηλότερη βάση, αν αφήσεις έτσι τη σειρά. Αυτό δεν είναι λάθος, αν αυτή είναι η επιθυμία σου. Δεν πρέπει να υπερισχύει η βάση της επιθυμίας μας.

6ο βήμα. Δίνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για δεύτερες σκέψεις. Πολλές φορές κάνουμε αλλαγές όταν δούμε και ξανασκεφτούμε τις επιλογές μας. Αυτό θέλει λίγο χρόνο.

7ο βήμα. Προχωράς στη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, που πια είναι πολύ εύκολη διαδικασία. Αποθηκεύεις προσωρινά, τυπώνεις και ελέγχεις.

8ο βήμα. Οριστικοποιείς το μηχανογραφικό σου και φεύγεις για διακοπές.

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να δηλώσεις όλες τις σχολές του πεδίου, ούτε καν να δηλώσεις πολλές για να σιγουρέψεις την εισαγωγή σου. Το σωστό είναι να δηλώσεις λίγες σχολές αλλά από όλη τη βαθμολογική κλίμακα. Και υψηλόβαθμες και μεσαίες και χαμηλές.

Πολλοί υποψήφιοι μπερδεύονται προσπαθώντας να δηλώσουν τις σχολές σύμφωνα με τις βάσεις. Όσο περισσότερο αγνοούν τις βάσεις τόσο σωστότερο μηχανογραφικό σύμφωνα με την επιθυμία τους θα υποβάλλουν.

Προσπαθήστε να συμπληρώσετε και να οριστικοποιήσετε το μηχανογραφικό σας πριν τις 10 Ιουλίου. Μετά θα υπάρχει υπερφόρτωση, θα «κρεμάει» το σύστημα και η ταλαιπωρία θα είναι μεγάλη.