Δήμοι Νομού » Δήμος Ελασσόνας » Προχωράει το έργο κατασκευής του δρόμου Τύρναβος – Ελασσόνας
ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Προχωράει το έργο κατασκευής του δρόμου Τύρναβος – Ελασσόνας

Προχωράει το έργο κατασκευής του δρόμου Τύρναβος – Ελασσόνας
Την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Βελτίωση του Οδικού Τμήματος Τύρναβος – αρχή Παράκαμψης Ελασσόνας στο νομό Λάρισας» υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω: «Πρόκειται για νέο έργο οδοποιίας που αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος από Τύρναβο έως Ελασσόνα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, ώστε να λειτουργεί σαν σύγχρονος ενιαίος οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις οδικές μεταφορές μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, δεδομένου ότι ο οδικός άξονας Λάρισα – Κοζάνη μελλοντικά προβλέπεται να λειτουργήσει ως Κάθετος Άξονας σύνδεσης με την Εγνατία Οδό και να συνδράμει στην ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Μεταφορών και των Εθνικών Δικτύων Μεταφορών. Γι΄ αυτό το λόγο, το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007 – 2013»
Το υπό μελέτη έργο αναπτύσσεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διέρχεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκους 15 km περίπου, ο οποίος θα λειτουργεί με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και την κατασκευή Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α).
Η χάραξη στα πρώτα 1,7 km οδεύει επί της υφιστάμενης Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης. Ακολούθως το οδικό τμήμα από τη Χ.Θ 1+700 έως τη Χ.Θ 7+400 αποτελεί νέα χάραξη, το οποίο κινείται ανατολικά της προαναφερθείσας Εθνικής Οδού παρακάμπτοντας τον οικισμό Λυγαριά. Το τμήμα από τη Χ.Θ. 7+400 έως τη Χ.Θ. 9+700 αποτελεί υπόγειο τμήμα (σήραγγα), το οποίο κατασκευάζεται για τη διέλευση του ορεινού όγκου μεταξύ των πεδιάδων Τυρνάβου και Ελασσόνας. Τέλος, το τμήμα από τη Χ.Θ. 9+700 έως τη Χ.Θ. 15+000 αποτελεί επίσης νέα χάραξη η οποία κινείται δυτικά της υφιστάμενης Εθνικής Οδού και καταλήγει στον Ανισόπεδο Κόμβο Ελασσόνας.
Τα επιμέρους τεχνικά έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι τα εξής:
  • Διπλή σήραγγα μήκους περίπου 2300 m
  • Ανισόπεδος κόμβος (Α/Κ Αργυροπουλείου) για την εξυπηρέτηση των οικισμών     (Αργυροπούλειο, Λυγαριά)
  • Γεφυρώσεις ποταμών (Γέφυρα Τιταρήσιου)
  • Κάτω διαβάσεις και οχετοί
  • Έργα αποκατάστασης τοπικών οδών
  • Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, ηλεκτροφωτισμός
  • Έργα σήμανσης, ασφάλισης και περίφραξης».