Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » To ρεύμα και οι διακόπτες της ΔΕΗ…Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΣΗΜΙΚΑ

To ρεύμα και οι διακόπτες της ΔΕΗ…Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

To ρεύμα και οι διακόπτες της ΔΕΗ…Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δανειστές μας καθώς δεν τόλμησαν να προχωρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις κ.α. Έτσι, μεσούσης της θερινής περιόδου επανέρχεται στο προσκήνιο το ξεπούλημα της ΔΕΗ ή καλύτερα της «μικρής ΔΕΗ» διότι δεν κατάφεραν να την εξυγιάνουν, να την κάνουν ανταγωνιστική και να λειτουργεί σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον παρέχοντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες.

Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι καινούργια και φυσικά το προσχέδιο για το ξεπούλημα είναι πανομοιότυπο με εκείνα του άλλοτε ισχυρού δημόσιου ΟΤΕ, της Ολυμπιακής κ.α. Στις μέρες μας πληρώνουμε πανάκριβα τιμολόγια στη ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην εποχή του Μνημονίου στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος από την αδυναμία να πληρώσουν τους ασήκωτους λογαριασμούς.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση η κυβέρνηση με τους γραφικούς βουλευτές που δίνουν τη «μάχη» των τηλεπαραθύρων ξαναχτύπησε με το Θεσσαλό βουλευτή Μιχάλη Ταμήλο να προσπαθεί να μας πείσει πως «ο ηλεκτρισμός δεν είναι κοινωνικό αγαθό» και ότι ίσως δεν είναι και κακό αν δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε το ηλεκτρικό, να ζούμε όπως ζούσαμε πριν από μερικές δεκαετίες στα χωριά, ενώ (δεν το είπε αλλά προφανώς το εννοεί) όσοι έχουν λεφτά θα μπορούν να καταναλώνουν όση ενέργεια θέλουν. Οι φωνές των Ταμήλων στην κυβέρνηση φαίνεται πως είναι πολλές και μάταια προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό πως η μόνη λύση είναι το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Αλήθεια ποιος πλήρωσε και μάλιστα ακριβά τις υποδομές για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και αυτή δεν παράγεται στους πόρους του ελληνικού υπεδάφους; Tώρα ο Έλληνας φορολογούμενος δεν δικαιούται να απολαμβάνει το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας; Και γιατί πρέπει να πουλήσουμε υπέδαφος και υποδομές κοψοχρονιά;

Την ίδια άποψη έχουν, αλλά από άλλη οπτική γωνία και οι συνδικαλιστές του κλάδου απειλώντας να βυθίσουν την Ελλάδα στο σκοτάδι, λες πως και γι’ αυτούς το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατεβάζει στην προκειμένη περίπτωση τους διακόπτες της ΔΕΗ. Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όσοι βουλευτές της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου συμμερίζονται την άποψη του Ταμήλου κι όσοι συνδικαλιστές διεκδικούν με την απειλή του διακόπτη. Αλλά πάλι ίσως είναι και το μόνο μέσο που έχουν πια στα χέρια τους…Αν και δεν θα ήταν ίσως κακή ιδέα αντί του κατεβάσματος του διακόπτη οι συνδικαλιστές να τον ανεβάζουν σε όσα φτωχά νοικοκυριά κόπηκε το ρεύμα, να το κόψουν σε μεγαλο-οφειλέτες και Υπουργεία -μπαταξήδες και άλλα πιο εφευρετικά.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση λίγο πριν κλείσει τον κύκλο της ξεπουλάει και τα τελευταία ασημικά της χώρας (ΔΕΗ, ακίνητα κ.α.), αγνοώντας τις περιπέτειες της χώρας χωρίς δημόσια ΔΕΗ και αψηφώντας τις πολιτικές ευθύνες από την απώλεια του δημόσιου πλούτου. Κάτω τα χέρια από το ρεύμα και τους διακόπτες της ΔΕΗ…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: