Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Κουρέτας: Γιατί Ντίνος Διαμάντος…
Ο ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κουρέτας: Γιατί Ντίνος Διαμάντος…

Κουρέτας: Γιατί Ντίνος Διαμάντος…

Τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η δημοτική παράταξη Νέα Λάρισα και γιατί ο Ντίνος Διαμάντος είναι το πρόσωπο που πρέπει να διεκδικήσει τον Δήμο Λαρισαίων, εξέφρασε με τη σημερινή του ομιλία ο Αντιπρύτανης του Παν/μιου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Η ομιλία του κ. Κουρέτα:

Είναι συχνό σε περιόδους κρίσης να υπάρχει η μετάδοση αυτής της κρίσης και σε χώρους όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως όλοι γνωρίζετε η χώρα περνάει μια πολύ βαθιά περίοδο κρίσης, που μόνο η επιφάνεια της είναι η οικονομική. Η κρίση είναι πολύ πιο βαθιά . Αυτό επηρέασε φυσικά και τα κόμματα τα οποία τα είδαμε να αλλάζουν. Όχι επειδή το ήθελαν ντε και καλά αλλά επειδή η κοινωνία το επέβαλε. Ετσι το παραδοσιακό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει χάσει το πατριωτικό του κομμάτι, αλλα και το πιο ακραίο, και έχει μείνει ένα πιο κεντρώο κομμάτι, το οποίο αναζητά επίμονα προσανατολισμό. Από την άλλη μεριά ο μέχρι χθες ΣΥΡΙΖΑ του 3% δέχθηκε τα οργισμένα πλήθη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο του φούσκωσε τα εκλογικά πανιά. Βέβαια η αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ συλλήβδην, έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό. Αυτό από μόνο του είναι κάπως φυσιολογικό. Αυτές οι μετατοπίσεις όμως δείχνουν , ότι άμεσα στη χώρα πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Φαίνεται ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Ζώντας από κοντά την περιφερειακή αυτοδιοίκηση εδώ και 3 και κάτι χρόνια, ένοιωσα ότι τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλία , η αυτοδιοίκηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κοινωνία σε κρίση. Πιστεύω ότι εδώ , και τονίζω η περιφέρεια Θεσσαλίας, κατάφερε να βρει τον τρόπο, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενός διογκούμενου τμήματος της κοινωνίας, που δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα του.

Έτσι οι πολίτες αναζητούν εναγώνια πρόσωπα και δομές που θα ενώσουν.

Εδώ στην πόλη μας στη Λάρισα, εδώ και ένα χρόνο περίπου, μια μικρή στην αρχή , μεγαλύτερη αργότερα, ομάδα ανθρώπων την απασχόλησε ένα κρίσιμο ζήτημα. Θα μπορούσε κάποιος να προσφερθεί , έτσι ώστε να παίξει τον ρόλο του κεντρικού προσώπου, και ποιοι είναι οι λόγοι που ένας πολίτης που ζει εδώ χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή. Η μήπως δεν χρειάζεται? Ξέρετε ότι στις τοπικές εκλογές όταν υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο φαβορί κανείς δεν θέλει να μπει αντίπαλος του. Έχουμε παράδειγμα στην αίθουσα αυτή. Όταν όμως μπαίνουν απέναντι 8 η και παραπάνω τότε κάτι σημαίνει.

Ερώτημα λοιπόν πρώτο. Ποιος θα ήταν αυτός που θα έμπαινε μπροστά. Στην κίνηση που δημιουργήθηκε , στη Νε@ Λάρισα, αυτός που μπήκε μπροστά και διεκδικεί σήμερα τον τίτλο του υποψήφιου δήμαρχου είναι ο συμπολίτης μας Ντίνος Διαμάντος. Ηταν ο καλύτερος? Αν θα έπρεπε να μπει έτσι η ερώτηση θα έπρεπε να προκηρυχτεί η θεση του επικεφαλής με τον ΑΣΕΠ. Όμως εμείς τον διαλέξαμε και εσείς σήμερα καλείστε να τον κρίνετε αν είναι ικανός η όχι για υποψήφιος δήμαρχος. Όντως είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Από τα κάτω. Ανοιχτή. Όχι και τόσο δημοφιλής στη χωρα μας. Θα περίμενε κανείς να είναι η επιλογή αυτής της διαδικασίας , ο κανόνας στην αριστερά. Δυστυχώς όμως για όλους εμάς που προερχόμαστε από εκεί, η επιλογή του αντιμνημονιακού πιστοποιητικού, αποδείχτηκε πιο δυνατή από οποιοδήποτε κρίση της αξίας του προσώπου μέσα στη ζωή . Το είδαμε και αυτό. Ο υποψήφιος στην Αθήνα για δήμαρχος είναι 34 χρονών, και δηλώνει υποψήφιος διδάκτορας. Και ότι θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Και αντιμνημονιακος. Και λέω εγώ. Καλά αυτό είναι καλό για το κόμμα του. Για την Αθήνα όμως τι σχέση έχει. Με τις γνώσεις, με τι εμπειρία καλείται αυτό το παιδί να διοικήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας? Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να είσαι αντιμνημονιακος.

Εκεί έγκειται η μεγάλη διαφορά του Ντίνου και ίσως και η ζήλεια κάποιων για το πρόσωπο του. Πρώτον γιατί έφυγε από το μαντρί. Τεράστιο αμάρτημα. Δεύτερον γιατί μας χαλάει την πιάτσα. Γιατί αν χάσει θα γυρίσει στη δουλειά του ενώ αν χάσει κάποιος άλλος που δεν έχει δουλειά γιατί επέλεξε να είναι μια ζωή πολιτικός θα γυρίσει στο κόμμα. Αυτά είναι τα αμαρτήματα του Ντίνου Διαμαντου. Αυτά όμως είναι και οι λόγοι που θα τον ψηφίσει ο κόσμος της Λαρισας.

Ερώτημα δεύτερο. Για ποιο λόγο θα ήθελε ο Λαρισαίος πολίτης αλλαγή στον Δημο. Αφου ένας δήμαρχος εκλέγεται 16 χρόνια γιατί να μην βγει και 20 και 30 χρονια? Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Και όσοι λένε αβασάνιστα, ότι βαρεθήκαμε τον δήμαρχο, εμένα προσωπικά δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Όσοι λένε έτσι με αφήνουν αδιάφορο. Και όσοι λένε ότι να ενωθούμε πάσει θυσία για να μην βγει ο Τζανακούλης δήμαρχος πάλι με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Η απάντηση μου θα ήταν , να ξαναβγεί.

Εγώ και όλοι εμείς που φτιάξαμε τη Νε@ Λάρισα, θέλουμε άλλα πράγματα. Υπάρχει κάποιος απαγορευτικός νόμος που να μην επιτρέπει να υπάρχει on-line παρακολούθηση του προυπολογισμού του Δήμου για τον κάθε πολίτη? Γιατί να μην μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει έναν κωδικό, και να παρακολουθεί τα προυπολογισθέντα έσοδα για κάθε κωδικό, τα βεβαιωθέντα και τελικώς τα εισπραχθέντα? Νομίζω ότι επιτρέπεται. Ε συνάδελφοι? Μιλάω για πραγματικό χρόνο. Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Εκείνες που κάποιοι θέλουν να τις παρομοιάσουν με τη Λάρισα στο πράσινο. Ναι στο πράσινο είμαστε καλοί, λέω εγώ. Όμως φτάνει? Για φανταστείτε μόλις γίνεται μια πληρωμή να ενημερώνεται αυτόματα η βάση δεδομένων?

Ξέρετε γιατί ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν πάει να ψηφίσει? Γιατί άραγε? Γιατί κανείς δεν το σχολιάζει? Βλέπετε συχνά δημοσκοπήσεις να αναλύουν το γιατί δεν ψηφίζουν το 50% των Ελλήνων? Εγώ όχι. Δεν σας κάνει εντύπωση? Τι είναι αυτό που απωθεί τον πολίτη να πάει να ψηφίσει? Δεν τον νοιάζει? Εγώ σας λέω ότι τον νοιάζει. Αλλά είναι πικραμένος. Όπως είμαι και εγω. Προσπάθησα εδώ και μια εβδομάδα να βρω τρεις λέξεις για να συνοψίσω αυτό που θέλω στον Δήμο που ζω και δεν το έχω. Όσοι με παρακολουθείτε δεν θα με έχετε ξαναδεί με χαρτιά. Λοιπόν έπρεπε να τα γράψω για να μην τα ξεχάσω. Γιατι ήθελα να τα απωθώ.

Τρεις λοιπόν λέξεις. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΕΛΕΓΧΟΣ-ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

Πριν λίγο καιρό η αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφθορά κα Μάλστρομ, είχε πει ότι οι Ελληνικοί Δήμοι πρέπει σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις , να ενσωματώσουν λειτουργίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις συναλλαγές με τον πολίτη, και για λόγους διαφάνειας και βεβαίως για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Είπε επίσης, ότι μπορεί να υπάρχει ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου για κάθε αίτηση, έτσι ώστε ο δημότης να παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματος του. Και κυρίως ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ. Είπε επίσης για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, έτσι ώστε να δημοπρατούνται ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί των δήμων.

Πόσο δύσκολο είναι όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα με αποδέκτες υπηρεσίες του Δήμου , να διακινούνται ηλεκτρονικά? Πέρα από την προφανή ταχύτητα διακίνησης, ευκολία αρχειοθέτησης, μείωση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, εκτιμάται και μια μεγάλη εξοικονόμηση σε χαρτί και μελάνια.

Φίλες και φίλοι

Έχω την εντύπωση ότι μπορούμε να βαδίσουμε σε άλλη κατεύθυνση. Εμένα προσωπικά η Λάρισα και
πράσινη είναι και μια χαρά κάνω το τρεξιμό μου στο ποτάμι. Και καθαρή είναι . Δεν μου αρέσει να μηδενίζω το έργο. Εμενα άλλα με νοιάζουν. Και κάποια μόλις σας στα είπα. Κάποια. Για να δώσω το στίγμα μου. Δεν μπορεί ο ακαδημαικός πόρος που λέγεται Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας να είναι άγνωστα στον σχεδιασμό του Δήμου. Δεν μπορώ να βλέπω άλλους Δήμους να έχουν εισροή εκατ. Ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα και εδώ να μην μπορώ να βρω στοιχεία.

Σε μια εποχή που ζητά αθροίσματα, εμείς πορευόμαστε ενώνοντας δυνάμεις. Σε ένα πολιτικό τοπίο κατακερματισμένο, στο οποίο επιδιώκουν να επικρατήσουν ακραίες φωνές, πρέπει να συσπειρώσουμε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν. Έχουμε μπροστά μας μια προεκλογική περίοδο στην οποία θα εκθέσουμε αυτά που θέλουμε για την πόλη μας. Όλες οι δυνάμεις της πόλης πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό το προσκλητήριο.

Άφησα τελευταίο κάτι. Πολλοί στην πόλη αναρωτιέστε γιατί ο Κουρέτας με τον Διαμάντο? Γιατί ο Κουρέτας με τον Αγοραστό?

Απαντώ με τους στίχους του Καζαντζάκη
‘Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι’.

Διαβάστε επίσης: