Αθλητισμός » Του έδωσαν «χρυσάφι» και τώρα… κάνει business!
ΤΟ «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Ο ΦΑΚΕΛΟΣ "AEL FC ARENA"

Του έδωσαν «χρυσάφι» και τώρα… κάνει business!

Του έδωσαν «χρυσάφι» και τώρα… κάνει business!

Του Αρη Ψύχα

Βράδυ 23ης Νοεμβρίου του 2010. Ο ουρανός στην Νεάπολη της Λάρισας φωταγωγείται από τα χιλιάδες βεγγαλικά που εκτοξεύονται από το χώρο του γηπέδου του AEL FC Arena. Τo νέο στολίδι της πόλης, έχει βάλει τα καλά του για να υποδεχθεί σε «επίσημη πρώτη» τους χιλιάδες Λαρισαίους αγνούς φίλαθλους της ιστορικής ΑΕΛ. Η χαρά μεγάλη, γιατί το αφήγημα της εποχής ήταν ότι «επιτελούς η ΑΕΛ αποκτά ένα καινούργιο σύγχρονο γήπεδο».

arena_1

Εντός του γηπέδου, οι παραληρούντες Λαρισαίοι χειροκροτούν και επευφημούν καταρχήν τον πρόεδρο της ομάδας Κωστή Πηλαδάκη, στην «τρέλα» του οποίου σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας, οφείλεται η κατασκευή του γηπέδου. Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, είναι οι τίτλοι των ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του όντως εντυπωσιακού γηπέδου.

Την θέρμη του κόσμου, εισπράττουν και οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, οι οποίοι μίλησαν κατά την τελετή των εγκαινίων, πλέκοντας και το εγκώμιο του κ. Πηλαδάκη.

Ιανουάριος 2014. Το εντυπωσιακό AEL FC Arena, παραμένει κλειστό, από το περασμένο καλοκαίρι. Η ομάδα της ΑΕΛ, για την οποία, υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε το γήπεδο, επέστρεψε στο Αλκαζάρ. Εκεί δίνει τους αγώνες της.

Εύλογα τα ερωτήματα για έναν απλό και λογικό φίλαθλο, που παρατηρεί από σχετική απόσταση τα πράγματα: Μα γιατί, η ομάδας της πόλης, δεν παίζει στο γήπεδο της πόλης;

Γιατί πολύ απλά, το γήπεδο δεν είναι ούτε της πόλης, ούτε της ΑΕΛ. Το γήπεδο ανήκει στον κ. Πηλαδάκη, ο οποίος ως γνωστόν, ζητά χρήματα από την ομάδα της Λάρισας, προκειμένου να παίζει στο AEL FC Arena. Bέβαια το γήπεδο ίσως θα πρέπει να μετονομαστεί πλέον σε Arena σκέτο, ή καλύτερα σε «Piladakis Arena». Αυτή η ονομασία ανταποκρίνεται καλύτερα στην υφιστάμενη κατάσταση.

Στη Λάρισα, πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το γήπεδο, αρχίζει και ενοχλεί. Ολοένα και περισσότεροι, φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι έγιναν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν το νέο γήπεδο να παραμένει κλειστό και να υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε σε κουφάρι και η ΑΕΛ να αδυνατεί να παίξει εκεί. Και όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αν κάποιος, θελήσει να αντιμετωπίσει κατάματα την αλήθεια, χωρίς συναισθηματισμούς και με απόλυτη ειλικρίνεια, θα πρέπει να ομολογήσει ότι η Πολιτεία και η πόλη της Λάρισας οι φορείς της, οι άνθρωποί της «κατάφεραν» με τον τρόπο τους να δωρίσουν σε ένα επιχειρηματία μια έκταση φιλέτο συνολικής έκτασης 143,5 στρεμμάτων, όπου ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, μπορεί να την εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν για 49 ολόκληρα χρόνια. Αυτός και μόνο αυτός.

arena_6

Απλά και μόνο η παράθεση κάποιων ημερομηνιών – σταθμών στο ιστορικού της υπόθεσης, είναι ενδεικτικό το πώς η πόλη διαχειρίστηκε την κατάσταση.

25 Οκτωβρίου του 2005: Ο κ. Πηλαδάκης προτείνει την ανέγερση ενός ολοκαίνουργιου γηπέδου. Πρώτη συνάντηση του Πηλαδάκη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα σχέδια για το νέο γήπεδο στην περιοχή της Νεάπολης.
24 Αυγούστου 2007: Εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Λαρισαίων και καθορίστηκαν οι όροι δόμησης του νέου γηπέδου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.
24 Ιουλίου 2008: Ψήφιση της τροπολογίας για την παραχώρηση της έκτασης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ προς χρήση
Στις 17-1-2008, είχε προηγηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης από το Δήμο Λαρισαίων στην ΓΓΑ
24 Οκτωβρίου 2008: Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση της έκτασης από τη ΓΓΑ στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ σε τελετή, που έγινε στη Λάρισα παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέμα Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη.

Δυο μήνες αργότερα, το σχέδιο ολοκληρώνεται. Υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης μεταξύ της ΠΑΕ και της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ . Η έκταση παραχωρήθηκε για 49 χρόνια στην εταιρεία «Nέο Γήπεδο AEΛ AE», συμφερόντων Κωστή Πηλαδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης όλων των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών μέχρι την παραχώρηση της έκτασης και την κατασκευή του γηπέδου, στην πόλη της Λάρισας, επικρατούσε ενθουσιασμός στις τάξεις των φιλάθλων για τη δημιουργία νέου γηπέδου. ¨Ολοι συζητούσαν για το γήπεδο. Ολοι το ήθελαν. Οποιοσδήποτε εξέφραζε διαφωνίες για τον τρόπο και τις διαδικασίες, παραδίδονταν στην χλεύη, τη λοιδωρία και «βαφτίζονταν» εχθρός της ΑΕΛ και της πόλης .

Σχεδόν σύσσωμη η τοπική κοινωνία απαιτούσε εξοργισμένη και ντοπαρισμένη από δηλώσεις και κορώνες για καθυστερήσεις, κωλυσιεργία ακόμα και υπονόμευση από κάποιους.. Το κλίμα καλλιεργούσε και η πλευρά Πηλαδάκη, ο οποίος συχνά πυκνά εξέφραζε την οργή του για μια σειρά από ζητήματα. Ετσι η κοινή γνώμη στη Λάρισα ζητούσε την στήριξη των πολιτικών για άμεση επίλυση των προβλημάτων που ανέκυπταν και την διευκόλυνση των επιχειρηματικών σχεδίων του κ. Πηλαδάκη.

arena_9

Ηταν, πράγματι, αξιοζήλευτη, η εκστρατεία του «Λαρισαικού λόμπι» της πολιτικής και όχι μόνο καθώς και ο διαγκωνισμός παραγόντων για το ποιος θα καρπωθεί μέρος της επιτυχίας, μέσω της στήριξης των σχεδίων του επιχειρηματία.

Αποκορύφωμα, όλων, βέβαια η διοργάνωση συλλαλητηρίου από φανατικούς οπαδούς της ομάδας, την ημέρα που βρέθηκε στη Λάρισα, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής…

Το μοναδικό ίσως ελαφρυντικό που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στους παράγοντες της πόλης που χειρίστηκαν την υπόθεση ήταν η πρόκληση της διοργάνωσης των «Μεσογειακών Αγώνων του 2013».

Η τότε διοίκηση της ομάδας περίμενε κάποια χρήματα από το Κράτος τόσο από τους Μεσογειακούς Αγώνες (που δεν έγιναν ποτέ) όσο και από την επιστροφή του ΦΠΑ (όπως είχε γίνει με το «Καραϊσκάκης»), όμως η εταιρεία που έφτιαξε το γήπεδο, ΕΡΓΟ3, υπάχθηκε στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99) με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά χρήματα. Ο γενικός κατήφορος της ομάδας συνεχίστηκε και τα χρέη στο τέλος την «έπνιξαν».

Σήμερα η ΑΕΛ αγωνίζεται στην Γ ‘ Εθνική. Προφανώς θα βρει τον αγωνιστικό της δρόμο. Είναι αμφίβολο όμως εάν και πότε θα επιστρέψει στο ΑΕΛ FC Arena ή όπως προαναφέραμε στο “Piladakis Arena”…

Η ιστορία θα κρίνει τους πρωταγωνιστές, τις πολιτικές επιλογές, καθώς και τις λογικές που επικράτησαν στην τοπική κοινωνία.

Εμείς, απλά ας τα θυμόμαστε…

Ο ΤΟΤΕ «ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΛ» ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ ΡΙΖΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αγις Παπαστεργίου: Και σκάνδαλο και φιάσκο…

Εκ των πραγμάτων η σημερινή κατάσταση με το AEL FC Arena, να εξελίσσεται σταδιακά σε γήπεδο φάντασμα και την ομάδα της ΑΕΛ να δίνει τα παιγνίδια της στο Αλκαζάρ, δικαιώνει όσους από την αρχή αυτής της προσπάθειας, εξέφραζαν με θάρρος με παρρησία, κόντρα στο γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στην πόλη και η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ συνοψίζονταν στην φράση «όποιος διαφωνεί με τους χειρισμούς για το γήπεδο, είναι εχθρός της ομάδας και της πόλης».

(Ανάλογη λογική επικράτησε και με το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οποιος έθετε ερωτήματα και ενστάσεις για το εάν η Ολυμπιάδα θα ωφελούσε τελικώς τη χώρα, αντιμετωπίζονταν, περίπου ως εθνικός μειοδότης).

papastergioy

Ο κ. Αγις Παπαστεργίου, τότε δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία», είχε επανειλημμένως και με κάθε ευκαιρία, εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της παράταξής του στις μεθοδεύσεις με την παραχώρηση δημοτικής – δημόσιας έκτασης φιλέτο. (Ενστάσεις και διαφωνίες είχαν αρχικώς εκφραστεί τότε και από τον κ. Απόστολο Καλογιάννη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας»)

Ο κ. Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του για το επίμαχο θέμα στη Larissanet, χαρακτηρίζει την υπόθεση του γηπέδου του κ. Πηλαδάκη ως «σκάνδαλο, παρόμοιο και εφάμιλλο με τα σκάνδαλα, που αποκαλύπτονται τις ημέρες αυτές με τα διάφορα χαριστικά δάνεια από Τράπεζες…»

Αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις, αναφέρεται στο κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη Λάρισα και θυμίζει ότι υπήρξαν πολιτικοί παράγοντες στην πόλη τους οποίους κατονομάζει, οι οποίοι τότε διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοφωτογραφηθεί με τον επενδυτή ενώ σήμερα αποφεύγουν δε επιμελώς να αναφερθούν σ’ αυτόν ή να εμφανισθούν μαζί του μετά το «φιάσκο» του δήθεν γηπέδου της ΑΕΛ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παπαστεργίου στη Larissanet, έχει ως εξής:

Κύριε Παπαστεργίου, ήσασταν ίσως ο μοναδικός θεσμικός παράγοντας και από τους ελάχιστους τότε στην πόλη, που είχατε, εξαρχής και μέχρι το τέλος, ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της διαδικασίας που είχε επιλεγεί και με την οποία προχώρησε η κατασκευή του γηπέδου. Υποθετικά φαντάζομαι ότι αισθάνεστε δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Θα θέλαμε όμως να μας υπενθυμίσετε επιγραμματικά το σκεπτικό σας;

Η στάση μου στο θέμα του γηπέδου του κ. Πηλαδάκη ήταν έκφραση της δημοτικής μας παράταξης (τότε «Δημοτικής Συνεργασίας» και σήμερα «Λαϊκής Συσπείρωσης») που στηρίζεται από το ΚΚΕ και συνεργαζόμενους μ’ αυτό. Είμαστε και τότε και σήμερα αντίθετοι στη δωρεάν παραχώρηση δημόσιας ή δημοτικής έκτασης σε ιδιώτη για να την χρησιμοποιήσει για την ανέγερση ιδιωτικού γηπέδου.

Αισθάνομαι, όπως και ολόκληρη η δημοτική μας παράταξη, δικαιωμένος για την πολιτική μας στάση, ότι δηλαδή τα θέματα, που αφορούν στην υγεία, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και άλλα, πρέπει να λύνονται με κρατική μέριμνα και όχι να αφήνονται στον «πατριωτισμό» των ιδιωτών, οι οποίοι αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος.

Ποιο ήταν το γενικότερο κλίμα, που επικρατούσε στην πόλη εκείνο το διάστημα;

Την εποχή εκείνη παρουσιάσθηκε το φαινόμενο χιλιάδες Λαρισαίοι, ιδίως νέοι, να παρασυρθούν από μια έντεχνη εκστρατεία υπέρ της ανέγερσης γηπέδου το οποίο θα ήταν της ΑΕΛ, της αγαπητής σε όλους μας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην ουσία επρόκειτο για μια απόπειρα εξαπάτησης των φιλάθλων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός στήριξης της προσπάθειας του κ. Πηλαδάκη να αποκτήσει δωρεάν μια δημόσια έκταση δεκάδων στρεμμάτων, κατασκευάσει στην έκταση αυτή ιδιωτικό (δικό του) γήπεδο, το οποίο να το εκμεταλλευτεί.

Όταν η δημοτική μας παράταξη και εγώ προσωπικά μιλήσαμε δημόσια για το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, κατηγορηθήκαμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ότι είμαστε εχθροί της ΑΕΛ και επομένως εχθροί του λαρισινού λαού, με αποτέλεσμα εμείς μεν να πληρώσουμε «τοις μετρητοίς» το τίμημα στις εκλογές, οι άλλοι δε «υπέρμαχοι» του κ. Πηλαδάκη, να καρπωθούν παράνομα πολιτικά οφέλη από την εξαπάτηση των Λαρισαίων.

Θεωρείτε ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα, που αντιλαμβάνονταν τη σημασία των αποφάσεων που στήριζαν, αλλά θυσίαζαν την γνώμη τους, αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους; Υπάρχει σε μερικούς η άποψη ότι πολιτικές καριέρες χτίστηκαν εν μέρει και από την υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΛ…

Και βέβαια υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα, που στάθηκαν δίπλα στον κ. Πηλαδάκη, διαγκωνιζόμενοι ποιος θα πρωτοφωτογραφηθεί μαζί του στις διάφορες πανηγυρικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο τότε πρόεδρος της ΑΕΛ. Θυμηθείτε ότι σχεδόν ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του νομού τότε, καθώς και άλλοι πολλοί επώνυμοι, όχι μόνον παρίσταντο στις εκδηλώσεις αυτές, αλλά υπερθεμάτιζαν για το «στολίδι» αυτό της πόλης μας, δηλαδή για το γήπεδο του κ. Πηλαδάκη.

Τελικά μετά από όλα αυτά τα πανηγύρια η μεν ομάδα της ΑΕΛ δίνει τους αγώνες της στο παλιό γήπεδο του Αλκαζάρ, οι δε διάφοροι επώνυμοι «λησμόνησαν» τον Κ. Πηλαδάκη, αλλά και τα δεκάδες στρέμματα του Δημοσίου, που δόθηκαν ως δωρεά σ’ αυτόν τον επιχειρηματία. Αποφεύγουν δε επιμελώς να αναφερθούν σ’ αυτόν ή να εμφανισθούν μαζί του μετά το «φιάσκο» του δήθεν γηπέδου της ΑΕΛ.

Ποια συμπεράσματα πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα και διδακτική υπόθεση;

Θεωρώ, ότι το σκάνδαλο του γηπέδου του κ. Πηλαδάκη είναι παρόμοιο και εφάμιλλο με τα σκάνδαλα, που αποκαλύπτονται τις ημέρες αυτές με τα διάφορα χαριστικά δάνεια από Τράπεζες προς διάφορους ιδιώτες αλλά και τα υπόλοιπα σκάνδαλα με διάφορες ύποπτες συμβάσεις του Δημοσίου με προμηθευτές του. Τουλάχιστον στις προαναφερόμενες συμβάσεις υπάρχει, τουλάχιστον φαινομενικά, παροχή και αντιπαροχή.

Εδώ στην περίπτωση του γηπέδου του κ. Πηλαδάκη υπάρχει καθαρή δωρεά δημόσιας έκτασης, τεράστιας αντικειμενικής αξίας, σε ιδιώτη, χωρίς την παραμικρή αντιπαροχή.
Από την όλη ιστορία μόνο πολιτικά συμπεράσματα μπορούν να συναχθούν κυριότερο των οποίων είναι ότι τα κοινωνικοοικονομικά μεγέθη, που αφορούν στο Λαό και του εργαζόμενους δεν επιτρέπεται να εκχωρούνται σε ιδιώτες, οι οποίοι προσδοκούν αποκλειστικά και μόνο το κέρδος. Δηλαδή η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Συγκοινωνία, η Επικοινωνία, ο ορυκτός πλούτος της χώρας, η ενέργεια κ.λ.π. πρέπει να παραμένουν στα χέρια της Κοινωνίας και του Κράτους, τα οποία κατά τεκμήριο υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

φωτογραφία  εγγραφο

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Δόθηκε ρεύμα, με εντολή Δημάρχου…

Αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη Λάρισα, σε σχέση με την κατασκευή του νέου γηπέδου, και το κλίμα που ήταν κυρίαρχο σε μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας, στο όνομα, πάντα, της δική μας «Μεγάλης Ιδέας», είναι τα όσα προκύπτουν από το έγγραφο, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Larissanet.

Παραμονές των εγκαινίων του γηπέδου, τα οποία έγιναν στις 23 Νοεμβρίου του 2010 και οι εγκαταστάσεις του γηπέδου δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και ειδικότερα τη Διεύθυνση Πολεοδομίας η θεώρηση της οικοδομικής άδειάς του γηπέδου προς ηλεκτροδότηση.

Στις 22 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν τα εγκαίνια, φτάνει στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων έγγραφο εντολής του δημάρχου Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη για περάτωση της διαδικασίας και την έγκρισης της αναθεώρησης, προκειμένου το γήπεδο να ηλεκτρδοτηθεί.

Η γραπτή απάντηση της Υπηρεσίας απαντά στο έγγραφο αναφέροντας πως η εντολή είναι «προδήλως παράνομη»

Ο Δήμαρχος, την ίδια ημέρα, επανέρχεται με νέο έγγραφο εντολής και με το ίδιο περιεχόμενο. Η Διεύθυνση Πολεοδομίας, όπως υποχρεούται μετά τη νέα εντολή, προχωρά στις απαραίτητες διαδικασίες.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Πολεοδομίας, με άλλο έγγραφο – το οποίο παρουσιάζει η Larissanet – ενημερώνει την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

To έγγραφο

Θέμα: Εντολή για θεώρηση οικοδομικής άδειας υπ΄ αριθμ. 220/2009 προς ηλεκτροδότηση»

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα
Σας αναφέρουμε ότι στην υπηρεσίας έχει αποσταλεί η με Α.Π 18100/22-11-2010 εντολή Δημάρχου, η οποία είναι προδήλως παράνομη διότι αντίκεινται στο ΠΔ 8-7-93 (ΦΕΚ 795/Δ/13-7-93) «Περί τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου των ανεγειρόμενων οικοδομών», πράγμα που γνωρίσαμε στον κ. Δήμαρχο με το με ΑΠ 15614/22-11-2010 έγγραφό μας.
Ακολούθησε η με ΑΠ 18102/22-11-2010 δεύτερη εντολή με το ίδιο περιεχόμενο.
Η υπηρεσία μας εκτέλεσε την εντολή κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 32 του Ν-3584/2007 (ΦΕΚ-143/Α/28-6-2007) «Περί Κύρωσης του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων»
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

Φανταστείτε να μην παρενέβαινε ο δήμαρχος και να ματαιώνονταν τα φαντασμαγορικά εγκαίνια του AEL FC Arena, «εξαιτίας των εμποδίων που βάζουν κάποιοι στην ΑΕΛ»
Από τη Λάρισα, θα ξεκινούσε η επανάσταση…

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙ Ο Κ. ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ

arena_5

Water Park και εμπορικό πολυχώρο δίπλα στο AEΛ Arena

O κ. Κωστής Πηλαδάκης, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα και σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Σωτ. Κέλλα και την εφημερίδα «Ελευθερία», επεσήμανε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα που δανειοδότησε και την κατασκευή του γηπέδου (πρώην Marfin, νυν Τράπεζα Πειραιώς) για υλοποίηση σχεδίου αξιοποίηση του χώρου με βάση τις άδειες που έχουν εκδοθεί.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της Larissanet η εταιρεία «NOVECO επιχειρηματικές Συμμετοχές Α.Ε», συμφερόντων Κ. Πηλαδάκη – ο ίδιος εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας – τον περασμένο Μάιο, κατέθεσε φάκελο για ένταξη σε πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται και από ευρωπαικούς πόρους, προκειμένου να προχωρήσει σε έργα αξιοποίησης σε μέρος της έκτασης (ναι της πρώην δημόσιας – δημοτικής), που έχει μείνει αναξιοποίητη.

Ειδικότερα, η πρόταση της NOVECO, περιλαμβάνει:

1. Την κατασκευή και εκμίσθωση Εμπορικού Πολυχώρου σε έκταση 16 στρεμμάτων, στον προαύλιο χώρο του Γηπέδου. Το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα δόμησης 6,928 τμ, θα περιλαμβάνει αναπτύξεις όπως : αίθουσες κινηματογράφου, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, καφετέριες και εστιατόρια.

2. Κατασκευή και λειτουργία ενός θαλάσσιου πάρκου (water park) σε έκταση 22,5 στρεμμάτων, δίπλα στο χώρο όπου θα γίνουν οι εμπορικές αναπτύξεις. Το εν λόγω έργο θα περιλαμβάνει και καφέ – αναψυκτήρια, χώρους εκδηλώσεων, κλειστή πισίνα, και πισίνα αποθεραπείας.

Σε ότι αφορά στο κόστος της επένδυσης και πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής πρότασης, αυτό ανέρχεται στα 8 εκατ. περίπου, ενώ τα ίδια κεφάλαια για την επένδυση είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Πάντα, σύμφωνα, επίσης με τα στοιχεία του φακέλου της πρότασης, συνολικά «τα έσοδα της επένδυσης θα ανέλθουν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας σε 2,01 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τον 11ο χρόνο λειτουργίας, τα έσοδα από την εκμετάλλευση του έργου, προβλέπεται να ανέρχονται σε 2,9 εκατ. ευρώ.»

Όπως προκύπτει από το φάκελο, σε ότι αφορά στη χωροθέτηση ο Εμπορικός Πολυχώρος θα κατασκευαστεί, επι της οδού Καρδίτσης, μεταξύ του AEL FC Arena και του Κλειστού γηπέδου της Νεάπολης και το water park, ακριβώς πίσω από το Κλειστό.

Πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και παραμένει άγνωστο εάν θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση και υλοποίηση.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET