Αρχική » Λάρισα » H δημοσκόπηση του larissanet για το νομό

H δημοσκόπηση του larissanet για το νομό

H δημοσκόπηση του larissanet για το νομό

Δέκα μονάδες μπροστά βρίσκεται η ΝΔ στο νομό, με 24,1% έναντι 14,3% του ΠΑΣΟΚ σε μεγάλη δημοσκόπηση της VPRC για το larissanet.gr Aκολουθούν ΚΚΕ με 13,9%, ΣΥΡΙΖΑ με 10%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,5%, Χρυσή Αυγή με 7,7%, ΔΗΜΑΡ με 6,4%, Οικολόγοι Πράσινοι με 4,6% και ΛΑΟΣ με 2,8%.

dhmoskopisiΟ πολυκερματισμός του πολιτικού τοπίου, όπως αυτό προκύπτει από όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης που έχουν δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνεται και στο νομό της Λάρισας όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που διενέργησε η VPRCγια λογαριασμό του larissanet.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε χαμηλά ποσοστά κινούνται τα δυο κόμματα εξουσίας, όπως συνηθίζαμε να αποκαλούμε μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Υψηλά τα ποσοστά για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντυπωσιακή είσοδο φαίνεται πως κάνουν και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

dhmoskopisi

dimoskopisidimoskopisiΗ Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9,8% του ΠΑΣΟΚ στο νομό Λάρισας, ωστόσο απέχει πολύ από τα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες εκλογές και φυσικά από την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ψυχολογικό σταυροδρόμι και αγκομαχώντας καταγράφει ένα ποσοστό 14,3%.

Το ΚΚΕ έρχεται τρίτο με 13,9%, σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας το δυνατό πυρήνα του κόμματος στο νομό Λάρισας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ένα σημαντικό ποσοστό, 10% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 8,5% βρίσκονται στην πέμπτη θέση και δείχνουν να διαμορφώνουν, ως νέο κόμμα, μία ισχυρή εκλογική βάση στο νομό.

Η Χρυσή Αυγή, συγκεντρώνει πολύ υψηλό ποσοστό, 7,7% και καταλαμβάνει την έκτη θέση.

Η Δημοκρατική Αριστερά επίσης κερδίζει άνετα την είσοδό της στη Βουλή καταγράφοντας ένα 6,4% στο ν. Λάρισας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, δείχνουν να έχουν ανοδική τάση και να ξεπερνούν το κρίσιμο φράγμα του 3% που τους δίνει το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός βρίσκεται σε δύσκολη θέση με σημαντικές απώλειες στο νομό και σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία συγκεντρώνει μόλις 2,8% και θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη για να μπει στη Βουλή.

Η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 1,6% και απέχει πολύ από το πολυπόθητο 3%.

Σημαντική είναι η δύναμη που καταγράφει η δημοσκόπηση και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,5%), ενώ η Δράση συγκεντρώνει 0,7%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της VPRC, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

ΠΑΣΟΚ: 14,3%

ΝΔ: 24,1

ΚΚΕ: 13,9

ΛΑΟΣ: 2,8%

ΣΥΡΙΖΑ: 10%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 4,6%

ΔΗΣΥ: 1,6%

ΔΗΜΑΡ: 6,4%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,7%

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 8,5%

ΔΡΑΣΗ: 0,7%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 4,0%

dhmoskopisiΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ – ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΦΤΩΧΕΙΑ

Η ανεργία αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τους κατοίκους του νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης. Το 51,6% του πληθυσμού θεωρεί πως η ανεργία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, ενώ με 28,5% ακολουθεί η φτώχεια και πιο συγκεκριμένα το θέμα των μισθών και των συντάξεων. Η ακρίβεια θεωρείται σημαντικότερο πρόβλημα για το 10,7% του πληθυσμού.

dimoskopisiΚαθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η παρούσα κυβέρνηση τα ζητήματα της χώρας εμφανίζεται το 80% των πολιτών, ενώ μόνο το 6% δηλώνει ικανοποιημένο.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ 7 ΣΤΟΥΣ 10

Το 71% των πολιτών δηλώνει αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες για να εκφραστεί μέσω της ψήφου του, ενώ το 20% λέει πως δεν πρόκειται να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα.

dimoskopisi

 dimoskopisi

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑVPRC (Α.Μ. ΕΣΡ: 9), Μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WAPOR.

ΑΝΑΘΕΣΗ: «larissa net» (www.larissanet.gr)

ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣwwwvprc

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις & ζητήματα που αφορούν το Νομό Λαρίσης.

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη.                                                                                                                 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣΚάτοικοι – Ψηφοφόροι Νομού Λαρίσης, 18 ετών και άνω.

ΠΕΡΙΟΧΗΝομός Λαρίσης.

ΔΕΙΓΜΑΤο σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 800 άτομα.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣΗ έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 19 Απριλίου έως  20 Απριλίου 2012.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣΑκολουθήθηκε η μέθοδος της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας ήταν οι Καλλικρατικοί Δήμοι του Νομού Λαρίσης. Από κάθε στρώμα επελέγη τυχαίο δείγμα αριθμών τηλεφώνων (που παράγεται με γεννήτρια τυχαίων αριθμών – random number generator), ισοκατανεμημένο σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα του στρώματος, μεγέθους ανάλογου του πληθυσμού (άνω των 18 ετών) του στρώματος. Με την εν λόγω δειγματοληπτική μέθοδο εξασφαλίσθηκε η τυχαιότητα και αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του πραγματικού πληθυσμού των περιοχών της έρευνας.

ΤΥΠΙΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑΤο μέγιστο στατιστικό σφάλμα για τα αποτελέσματα της έρευνας είναι 4,17%.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥΓια την πραγματοποίηση της έρευνας εργάστηκαν 26 ερευνητές και 3 επόπτες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ  VPRC Τα ποσοστά των απαντήσεων της έρευνας παρουσιάζονται σε στρογγυλοποιημένη μορφή και για αυτό το λόγο σε κάποιες περιπτώσεις δεν αθροίζουν στο 100%.

Σε κάθε διάγραμμα της έρευνας παρουσιάζεται ως τίτλος η πλήρης διατύπωση της ερώτησης, η οποία ετέθη στους ερωτώμενους. Η έρευνα αυτή δεν συνοδεύεται από ειδικό κείμενο συμπερασμάτων της εταιρείας.

Βάσει του Ν.3603/8-8-2007, σε περίπτωση ανακοίνωσης, ή δημοσίευσης άλλων σχολίων, ή συμπερασμάτων πέραν αυτών που ακολουθούν στην έκθεση αποτελεσμάτων της εταιρείας, θα πρέπει να διευκρινίζεται, ότι η ανάλυση γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του υπογράφοντος και όχι της εταιρείας. Επίσης, σε περίπτωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να δημοσιευτεί εμφανώς η ταυτότητα της έρευνας.

© LARISSANET.GR. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο larissanet.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Επιστροφή επάνω